Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Jaunietim, kurš noslepkavoja un mežā apraka meiteni, piespriež 15 gadu cietumsodu

Jaunietim, kurš 2008.gada oktobrī tagadējā Valkas novada Vijciema pagastā noslepkavoja un mežā apraka meiteni, tiesa piespriedusi 15 gadus un sešu mēnešus cietumā.

Šajā lietā par aizdomās turamajiem tika atzīti divi vīrieši, kuriem šā gada 13.aprīlī Vidzemes apgabaltiesā tika nolasīts saīsinātais spriedums.

1987.gadā dzimušajam jaunietim, kurš slepkavību pastrādāja, tiesa piesprieda 15 gadus un sešus mēnešus cietumā ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trīs gadiem. Viņš tiesāts pēc Krimināllikuma 117.panta 9.daļas par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā, un pēc šī paša likuma 175.panta 3.daļas par zādzību, ja tā izdarīta, iekļūstot dzīvoklī vai citā telpā, vai ja tā izdarīta no glabātavas, ietaises, kas savieno glabātavas, vai transportlīdzekļa.

Jau kopš 2008.gada 31.oktobra jaunietim piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Otrs jaunietis, kurš tika atzīts par līdzzinātāju, sākotnēji tika apsūdzēts pēc Krimināllikuma 117.panta 9.daļas par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā, un pēc šī paša likuma 20.panta 4.daļas par līdzdalību. Lietas izskatīšanas laikā apsūdzība tika mainīta pēc Krimināllikuma 315.panta par neziņošanu, ja ir droši zināms, ka tiek gatavots vai izdarīts smags vai sevišķi smags noziegums.

Par neziņošanu jaunietim piespriests divu gadu cietumsods. Pašlaik viņam piemērots drošības līdzeklis - policijas uzraudzība.

Iepriekš prokurors abiem vīriešiem prasīja piemērot vienam 16, bet otram 12 gadus cietumā.

Pilns spriedums šajā lietā tiks paziņots 27.aprīlī. Pēc tam to likumā noteiktajā kārtībā varēs pārsūdzēt.

2008.gada oktobra sākumā Valmieras policijā ar lūgumu palīdzēt atrast savu 22 gadus veco meitu vērsās kāda valmieriete.

Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka oktobra sākumā ar nolūku iegūt finanšu līdzekļus 1987.gadā dzimis vīrietis, kurš arī bija noslepkavotās jaunietes paziņa, sniedzot viltus informāciju, ievilināja meiteni kādā mežā Valkas rajona Vijciema pagastā.

Tur puisis, izmantojot meitenes bezpalīdzīgo stāvokli, izdarījis vairākus nāvējošus sitienus, kā rezultātā iestājās meitenes nāve. Vēlāk slepkava meiteni turpat mežā apracis. Izmeklēšanā ir gūti pierādījumi tam, ka puisis slepkavībai gatavojies un to iepriekš izplānojis.

Kā pastāstīja Jukāma, aizturētā persona, policijā sniedzot liecības, atzinusies vēl vairāku noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā - mēģinājumā aplaupīt degvielas uzpildes staciju, kā arī desmit epizodēs, kas saistītas ar degvielas zādzību no dažādām degvielas uzpildes stacijām Valmieras un Valkas rajonā.

Iepriekš aizturētā persona nav krimināli sodīta, bet tās dzīvesveids liecinot, ka puisis bija iecienījis dzīvot ar vērienu - īrējis dārgas dažādu marku automašīnas, bieži atpūties un izklaidējies kopā ar draugiem. Oficiālas darba vietas viņam nav.

1.decembrī Vidzemes apgabaltiesa gan par slepkavību aizturētajai personai, gan līdzzinātājam piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu.