Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Sabojāti monitoringa urbumi Olaines bīstamo atkritumu izgāztuvē; iespējams ūdens piesārņojums

© f64

Valsts vides dienests (VVD) piektdien vērsies Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu par monitoringa urbumu sabojāšanu Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves teritorijā, informēja Valsts vides dienesta pārstāve Maruta Bukleviča.

Pārkāpums noticis īpašumā "Ekolauks" Olaines pagastā, Olaines novadā, kur agrāk atradās Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuve.

Dienestā norāda, ka tas iepriekš saņēmis mājienus un pastarpinātus draudus, ka VVD darbība tiks diskreditēta, tāpēc esot bažas, ka ar huligāniskajām darbībām Olainē tam ir nodarīts ne vien mantiskais zaudējums, bet iespējama arī urbumu un pazemes ūdens piesārņošana.

VVD skaidro, ka Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves likvidēšana un teritorijas sanācija tika pabeigta 2015.gada oktobrī. Teritorijā ir izveidota monitoringa sistēma, kas paredzēta turpmākai gruntsūdeņu piesārņojuma kontrolei. Lai nepieļautu nesankcionētu piekļuvi urbumiem, tie ir nosegti ar aizslēdzamiem metāla konteineriem.

Aizvadītajā otrdienā dienests saņēmis informāciju par pazemes ūdens un grunts paraugu, kas it kā paņemti īpašumā "Ekolauks", testēšanu. Atbilstoši iesniegtajai informācijai secināms, ka paraugu nogādāšanu laboratorijā veikusi SIA "AKE Loģistika".

Tā kā VVD nebija atļāvis nevienai personai iekļūt īpašumā un ņemt paraugus, trešdien VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes vides inspektori veica īpašuma "Ekolauks" pārbaudi, kuras laikā apskatīti 11 monitoringa urbumi un konstatēts, ka pieci urbumi ir ar pazīmēm par patvaļīgu piekļūšanas mēģinājumu urbuma atverei.

Vienā gadījumā pilnībā sabojāts metāla konteiners, kā arī bojāta urbuma atvere un urbums iespējams vairs nav izmantojams. Pārējie urbumi arī varētu būt līdzīgi sabojāti un padarīti lietošanai nederīgi. Ir arī izveidoti divi nelegāli urbumi bez zemes dzīļu izmantošanas licences un saskaņošanas ar zemes īpašnieku/lietotāju un vietām bojāts sanētās vietas rekultivācijas segums.

VVD šobrīd nevar norādīt precīzu nodarīto zaudējumu apmēru, bet iesniegs to Valsts policijā vēlāk pēc detalizētas informācijas noskaidrošanas.

Kā vēstīts, Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves likvidēšana un teritorijas sanācija tika pabeigta 2015.gada oktobrī. Teritorijā kopumā ir attīrīti 111 449 kubikmetri gruntsūdeņu un 10 400 kubikmetru apmērā pāršķirota piesārņotā grunts, kas atradās zem bojātajiem un vēl padomju laikā ierīkotajiem bīstamo ķīmisko atkritumu baseiniem.

Lai gan attīrīšanas darbi ir noslēgušies, VVD turpmāko 30 gadu laikā nodrošinās gruntsūdeņu kvalitātes monitoringu. Objektā ierīkoti dziļurbumi un izveidota pēcsanācijas monitoringa sistēma. Notiks virszemes ūdeņu un gruntsūdeņu paraugu periodiska noņemšana.

Projekta kopējās izmaksas ir 6 773 270 eiro, no kuriem 70% bija Eiropas Savienības finansējums.