Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

NATO jūrnieka piekāvējiem reāls cietumsods

© F64

Četru un trīs gadu reālu cietumsodu Ventspils tiesa piesprieda diviem apsūdzētajiem NATO jūrnieka piekaušanas lietā. Trešajam piespriests nosacīts sods.

Tāpat visiem trijiem kaušļiem būs jāšķiras no prāvas naudas summas, cietušajam solidāri samaksājot morālā kaitējuma kompensāciju 13 880 eiro apjomā.

Dzīve neatgriezeniski sabojāta

Pēc pusotra mēneša pārtraukuma divās dienās tika pabeigta lietas iztiesāšana. Kā tiesā norādīja cietušais jūrnieks no Nīderlandes Mihels Vosens, pēc pērn maijā notikušā kautiņa Ventspilī viņš atradās komā piecas nedēļas. Šobrīd viņam ir grūtības ar runāšanu, ir lielas grūtības koncentrēties un bieži zūd realitātes izjūta. Agrāk Mihels bijis ļoti sabiedrisks, draudzīgs un izpalīdzīgs. Taču cietsirdīgās izturēšanās seku rezultātā ir izmainījies viņa raksturs. Tagad Mihels vairs neuzņemas iniciatīvu un vairs nav arī tik dzīvespriecīgs. Jaunietim pēc piekaušanas nācies pārciest vairākas operācijas, tajā skaitā vēdera operāciju pirms sešām nedēļām, un nākotnē plānotas vēl divas. 22 gadus vecajam Mihelam nav ne mazākās jausmas, kāda veida darbu viņš varēs strādāt nākotnē, jo viņa darba spējas ir izteikti ierobežotas. Saistībā ar smadzeņu bojājumu viņš vairs nav piemērots arī dienestam. «Man ir tāda sajūta, it kā aizdomās turamie paņēma manu dzīvi savās rokās, saburzīja un saplēsa sīkos gabalos. Mana dzīve ir pilnīgi un uz visiem laikiem sabojāta. Es uzskatu, ka tas, kas man ir nodarīts, ir ar prātu neapverams un nav piedodams,» tiesā sacīja cietušais, prasot tiesnesim apsūdzētajiem piemērot visbargāko sodu. Turklāt sākotnēji cietušais morālā kaitējuma kompensācijā no apsūdzētajiem prasīja 25 tūkstošus eiro, bet tagad viņš prasīja jau 75 tūkstošus eiro.

Kautiņš

Pēc apsūdzēto liecībām noprotams, ka visa konfliktsituācija iesākās ar citu – tumsnēju jūrnieku, kurš kopā ar cietušo un vēl vienu biedru par nepiedienīgu uzvedību bija izmesti ārā no kluba. Tieši ar viņu iesākās kautiņš, un, kad tumšādainais jūrnieks tika nolikts pie vietas, ventspilniekus izprovocēja arī Mihels, kurš tobrīd atradies pāri ielai. Viņš esot ar roku žestiem tos aicinājis pie sevis, vicinājis dūres un skaļi lamājies angļu valodā. Tad nu viņi metušies virsū arī viņam. Viens no apsūdzētajiem palēcienā iespēris viņam pa galvu, cietušajam krītot, arī otrs iespēris pa galvu. Pēc abiem spērieniem jaunietis nokritis zemē un atsities ar galvu pret ietves apmali. Bet trešais ar elkoni iesitis pa vēderu nu jau gulošajam jūrniekam. Abi pirmie noraida apsūdzības, ka viņi būtu jūrnieku spārdījuši un situši arī gulošu.

Prokurors savā uzrunā cita starpā norādīja: lai arī apsūdzētie cietušajam, visticamāk, nevēlējās nodarīt smagus miesas bojājumus, viņiem tomēr bijis jāņem vērā, ka spērieni pa vitāli svarīgiem orgāniem un sekojošais kritiens var viņam tos nodarīt. Turklāt, pēc liecinieku teiktā, cietušais bēga, kas nozīmē, ka apsūdzētajiem no viņa nebija nekāda apdraudējuma un nebija nepieciešams viņu aizturēt, kā teicis viens no apsūdzētajiem.

Bargs sods

Apsūdzēto advokāti savās aizstāvības runās norādīja, ka ne visās apsūdzības epizodēs ir savākti pietiekami pierādījumi. Ir pierādīts, ka apsūdzētie kopumā izdarījuši trīs sitienus – katrs pa vienam, tostarp jau gulošā stāvoklī cietušais saņēmis tikai vienu sitienu ar roku pa vēderu, kur miesas bojājumi netika konstatēti. Neesot pierādīts, ka apsūdzētie turpinājuši sist un spārdīt gulošo. Visticamāk, smago galvas traumu cietušais guvis no kritiena ar galvu pret ietves aso apmali. Arī runājot par morālā kaitējuma kompensācijas apmēru, advokāti norādīja, ka Latvijas tiesu praksē tik nesamērīgi lielas kompensācijas netiek piemērotas.

Lai arī prokurors tiesai lūdza apsūdzētajiem piespriest nosacītu cietumsodu, tomēr tiesnesis bija bargāks. Vienam apsūdzētajam tika piespriesti četri gadi reāla cietumsoda, otram trīs gadi un trīs mēneši, abiem ar policijas kontroli uz diviem gadiem, bet trešajam būs jāizcieš divu gadu nosacīts sods. Pilns tiesas spriedums būs pieejams 4. decembrī. Tad to varēs desmit dienu laikā pārsūdzēt.

Apsūdzēto advokāti līdz pilnajam spriedumam tiesas lēmumu nekomentē. Tikmēr cietušā puse ar spriedumu ir apmierināta. Par piespriesto kompensācijas apmēru viņi šobrīd nedomā, galvenais, ka ir panākts taisnīgums un apsūdzētie ir atzīti par vainīgiem.