Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Margēviča: Pratināšana ir DP mēģinājums ietekmēt, lai neturpinu rakstu sēriju

© f64

Žurnāliste Agnese Margēviča uzskata, ka viņas izsaukšana uz nopratināšanu Drošības policijā (DP) ir mēģinājums ietekmēt, lai viņa neturpinātu rakstu sēriju par notikumiem pašā DP un tās atsevišķiem darbiniekiem.

Margēviča arī ir nobažījusies, ka izsaukšana uz nopratināšanu ir DP mēģinājums "izvilināt" no žurnālistes informācijas avotus. Margēviča aģentūrai LETA pauda viedokli, ka šajā DP rīcībā ir daudz "savādu sakritību".

DP žurnālisti izsaukusi uz pratināšanu saistībā ar 7.aprīļa rakstu izdevumā "Diena" par bankas "Citadele" pārdošanas aizkulisēm. Kā norāda Margēviča, zīmīgi, ka zvanu no DP izmeklētāja Alda Višņevska viņa saņēmusi 23.aprīlī - dienā, kad gatavojusi rakstu par pašas DP kadru maiņu, darbinieku rotāciju un citām problēmām.

Višņevskis informējis, ka saistībā ar 7.aprīļa rakstu ierosināts kriminālprocess un Margēviča tiek izsaukta uz pratināšanu. Viņš gan attiecies atklāt, tieši kad ierosināts kriminālprocess, kā arī atbildēt uz citiem jautājumiem.

Margēviča stāsta, ka DP par šo rakstu zinājusi, jo dažas dienas iepriekš nosūtījusi jautājumus par DP darbinieku rotāciju DP priekšniekam Normundam Mežvietam. Tāpat Mežviets ticis aicināts uz interviju saistībā ar jau citu rakstu par DP darbinieku dzīvesveidu, darbības metodēm un tamlīdzīgi. Intervija gan atteikta, kā arī norādīts, ka žurnālistes rīcībā nonākusī informācija ir ierobežotas pieejamības un nav tālāk izpaužama.

Margēviča uzsver - zīmīgi, ka pusotru stundu pirms Višņevska aicinājuma ierasties uz nopratināšanu viņa saņēmusi zvanu no kāda cita DP darbinieka, kurš atteicies nosaukt savu vārdu un amatu, un saņēmusi aicinājumu nekavējoties ierasties DP "aprunāties" par viņu interesējošajiem jautājumiem saistībā ar DP darbiniekiem. Viņa gan atteikusi.

Margēviča uz pratināšanu DP dosies rīt plkst.14 kopā ar advokātu.

Kā ziņots, 24.aprīlī "Diena" vēstīja par to, ka rudenī DP priekšnieka amatā ieceltais Normunds Mežviets esot sācis veidot sev uzticamu darbinieku loku, tostarp no DP Pretterorisma centra, kura faktiskais vadītājs viņš bijis.

7.aprīlī Margēviča publikācijā ""Citadeles" cena - starp 1 eiro un 74 miljoniem" laikrakstā "Diena" vēstīja par noslepenoto bankas "Citadele" pārdošanas līgumu, uzsverot, ka priekšvēlēšanu gaisotnē valdības radītais bankas "Citadele" pārdošanas "veiksmes stāsts" varot slēpt nepatīkamus pārsteigumus. "Vēl pirms sešiem mēnešiem priekšvēlēšanu gaisotnē politiķi uzsvēra, ka gala cena, bankai "Citadele" gadu noslēdzot ar labiem rādītājiem, var sasniegt 99 miljonus eiro. Tagad visas zīmes rāda, ka apdraudēts ir pat līdz šim par sliktāko uzskatītais scenārijs ar 74 miljoniem eiro. Bankas slepenā pārdošanas līguma nosacījumi neglaimo Straujumas valdībai, nav izslēgti nepatīkami pārsteigumi," teikts rakstā.

Savukārt 24.aprīlī rakstā "Var iegriezt rotāciju ratu" vēstīts, ka, iespējams, līdz gada nogalei var mainīties gan DP priekšnieka vietnieku loks, gan atsevišķu DP struktūrvienību vadība un vairāki darbinieki, kas atbild par politiski jutīgo valsts noslēpuma pielaižu sistēmu. "Atklāta rindu tīrīšana dotu pamatu kritiķiem apšaubīt Drošības policijas līdzšinējo darbību, tostarp pielaižu valsts noslēpumam sistēmu, tādēļ iespējamās pārbaudes, visticamāk, tiktu paslēptas aiz plašākas rotācijas iekšlietu sistēmas ietvaros," teikts publikācijā.