Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Māsu asociācijas vadītāja pazūd bez pēdām

Latvijas Māsu asociācijas vadītāja Jolanta Zālīte ar meitu Sabīni (no labās) © Personiskais arhīvs

«Nekādu jaunumu nav,» Neatkarīgajai saka Latvijas Māsu asociācijas vadītājas Jolantas Zālītes meita Sabīne.

Viņas mamma neskaidros apstākļos pazuda pa ceļam no darba uz mājām, un kopš liktenīgā 3. februāra vakara par viņu nav nekādu ziņu. Meita Sabīne atzīst, ka viņa ir pilnīgā neziņā, un pašlaik vienīgais, uz ko paļauties, ir policijas uzsāktā izmeklēšana un, iespējams, liecinieku atsaukšanās, jo aizvadītajā nedēļā masu medijos izplatītas Jolantas Zālītes fotogrāfijas un aicinājums palīdzēt.

No fotoattēla pretim lūkojas skaista sieviete ar tiešu un atklātu skatienu. Jolanta Zālīte, Latvijas sabiedrībai plašāk zināma kā Latvijas Māsu asociācijas vadītāja, vienmēr aizstāvējusi Latvijas medicīnas māsas, iestājoties par taisnīgu darba samaksu un labākiem darba apstākļiem. Medicīnas māsu virsvadītāja zināma kā korekta un ieturēta personība sarunās par un ap mediķu tiesībām, arī intervijās žurnālistiem. Sabiedrību satraukusi ziņa par J. Zālītes pēkšņo pazušanu – cilvēka, kurš, kā raksturo kolēģi un ģimene, vienmēr bijis apzinīgs un atbildīgs.

Pēdējais cilvēks no draugiem, kurš redzēja Jolantu Zālīti, bija viņas kolēģe Līga Ārente, viņas šķīrās sabiedriskā transporta pieturvietā Matīsa iela Rīgā. Kolēģe iekāpusi trolejbusā agrāk, bet Jolanta palikusi gaidīt 17. maršruta trolejbusu. Pulkstenis rādīja ap astoņiem vakarā. «Mamma tik ilgi darbā bija aizkavējusies, jo Māsu asociācija gatavojās nozīmīgai konferencei,» stāsta viņas meita Sabīne. Māsu asociācijas telpas atrodas Rīgas centrā, Skolas ielā, vienā ēkā ar Ārstu biedrību. Kopš vakara, kad Jolanta palika pieturā, viņa vairs nav redzēta. Sabīne atklāj, ka mamma, visticamāk, trolejbusā iekāpusi, jo jau braucot sazvanījusies ar kādu draudzeni un stāstījusi, ka ir ceļā uz mājām.

Sabīne par mammas pazušanu uzzinājusi nākamajā rītā, jo kolēģi, nesagaidot Jolantu darbā un nesagaidot viņu uz svarīgu tikšanos konferences sakarā, zvanījuši uz viņas mobilo tālruni. Kad tas nav izdevies, kolēģi piezvanījuši meitai, zinot, ka Jolantai un Sabīnei ir ciešas un sirsnīgas attiecības. Diemžēl arī Sabīne nezināja, kur ir mamma. «Es paņēmu mammas dzīvokļa atslēgas un devos uz viņas mājām,» notikumus pirms desmit dienām atminas Sabīne. Dzīvoklī viss liecināja par to, ka mamma, visticamāk, nav bijusi mājās. «Ļoti precīzi zinām, kas viņai bija mugurā, un pēc tā secināju, ka viņa nav mājās pārģērbusies. Mammai ļoti netipiski būtu tāda situācija, ka viņa neierastos darbā un nevienam nepaziņotu par to, ja arī viņa būtu slima, viņa vienmēr paziņotu par to. Mammas telefons kopš 4. februāra ir izslēgts vai atrodas ārpus uztveršanas zonas. Es uzreiz sāku zvanīt visiem paziņām, vispirms vecmāmiņai, kurai nesen bijusi ceļa operācija un kuru vajag apciemot, iedomājos, ka mamma pie viņas iegriezusies.» Taču nekādu ziņu. Tās dienas vakarā Sabīne vērsās pēc palīdzības policijā. Policijai ir meklēšanas pavedieni, kurus, izmeklēšanai norisot, tā neatklāj. Piemēram, tā zina, kur un cikos bijis pēdējais mobilā tālruņa signāls.

Rajons, kur dzīvo Jolanta, nav tumšs nostūris, gluži otrādi – Purvciemā pie Rimi Minska vienmēr ir daudz ļaužu, tāpat arī Vaidavas iela, pa kuru jādodas uz mājām, vienmēr apgaismota un labi pārredzama. Tāpēc pašlaik ir ļoti grūti saprast, kas varētu būt atgadījies. Sabīne stāsta, ka mammai nav bijušas veselības problēmas, kuru dēļ viņa varētu būt pazudusi vai nonākusi slimnīcā, turklāt, ja tā arī būtu noticis, policija jau būtu saņēmusi informāciju. «Mēs bieži sazvanījāmies, satikāmies. Mums ir ļoti jaukas attiecības. Es nepieļauju domu, ka mamma, man neko nepasakot, būtu aizbraukusi, kas man šķiet pilnīgi neticami, vismaz kādu ziņu viņa man noteikti atstātu...» domā Sabīne, «neziņa, kas varētu būt noticis ar mammu, ir mokoša...»

Palīdziet atrast!

Jolantas Zālītes pazīmes: augums: 168 cm, kalsnas miesas būves, mati īsi, gaiši blondi. Bija ģērbusies tumši pelēkā jakā, tumši zilos džinsos. Līdzi bija paliela melna ādas soma. Ikvienu, kam ir kāda informācija par J. Zālītes iespējamo atrašanās vietu, policija lūdz nekavējoties ziņot, zvanot: 67086678, 20269017 vai 110.