Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centrs veiks pārbaudi Rīgas Pašvaldības policijā

Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centrs pēc Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) rīkojuma veiks pārbaudi Rīgas Pašvaldības policijā (RPP) saistībā ar korupcijas gadījumu augsta ranga policijas darbinieku vidū.

Korumpētie darbinieki atstādināti no amata pienākumu pildīšanas, kaut arī abi atrodas atvaļinājumā.

Sergeja Novikova vadītais centrs veiks RPP darba organizācijas jautājumu padziļinātu izpēti saistībā ar korupcijas risku mazināšanu, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR) šodien komitejas sēdē norādīja, ka trešdien policijā notikusi sanāksme, kurā pieaicinātas visas vadošās policijas amatpersonas, lai izskatītu noziedzīgās darbības, kuras veikušas augstas RPP amatpersonas.

Sanāksmē iezīmēti konkrēti soļi, kā uzlabot un padarīt efektīvāku pašu pārvalžu priekšnieku darbu. Pirmā analīze liecina - ja policijas darbinieku atlase, inspektoru gatavošana, atestācija un pārbaude ir gana sistemātiska, tad pārvalžu priekšnieki ir nepietiekami pārraudzīti un to darba vērtējumi bijuši subjektīvi vai redzami tikai kopējā policijas ainā. Turlais uzsvēra, ka šī nepilnība tiks labota.

Ieviešot pārvalžu priekšnieku kontroles mehānismus, maija beigās komitejā plānots uzklausīt gan personas, kas veikušas pārbaudes policijā, gan RPP priekšnieku un citas amatpersonas par to, kādi bijuši korupcijas cēloņi un kāda ir konkrētā rīcība, lai turpmāk policiju maksimāli pasargātu no šādām nepatikšanām.

RPP priekšnieks Juris Lūkass šodien komitejas sēdē pauda, ka notikušais ir "bezprecedenta gadījums": "Savā 23 gadu pieredzē neatceros tādu gadījumu, kad tiktu aizturēti tik augsta līmeņa pašvaldības policijas darbinieki."

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs 12.aprīlī aizturēja divus vadošus RPP darbiniekus - Centra rajona pārvaldes priekšnieku Aigaru Truli un tikko iecelto Dienesta izmeklēšanas un iekšējās kontroles nodaļas priekšnieci Elīnu Jostiņu. Oficiālā KNAB informācija liecina, ka procesi saistīti ar atsevišķu masāžas salonu piesegšanu. Jostiņai inkriminēts sevišķi smags noziegums, ko izdarījusi amatpersona, - starpniecība kukuļošanā. Trulim inkriminēts smags noziegums - kukuļa pieņemšana. Trulis patlaban atrodas ieslodzījumā Rīgas Centrālcietumā, bet Jostiņai nav piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis.

Lūkass uzsvēra, ka abas amatpersonas nekavējoties atstādinātas no darba, kaut atradās atvaļinājumā. Dienesta izmeklēšanas nodaļas pienākumu izpildītājam dots vadības uzdevums noskaidrot notikuma veicinošos apstākļus un sniegt priekšlikumus, lai turpmāk minimizētu šādas iespējas.

Savukārt Centra rajona pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājam Jānim Bērzkalnam dots rīkojums sniegt priekšlikumus Centra rajona pārvaldes darbinieku rotācijai uz citām struktūrvienībām.

Saskaņā ar secinājumiem un priekšlikumiem, kādus sniegs Dienesta izmeklēšanas nodaļa, pabeidzot vadības uzdevumā noteikto, tiks veiktas arī citas darbības, kas maksimāli mazinās iespēju turpmāk policijas darbiniekiem - gan kārtībniekiem, gan vadošiem darbiniekiem - veikt šādas nelikumīgas darbības.

Pēc KNAB veiktajām darbībām Lūkass nekavējoties sasaucis visu līmeņu vadītāju sapulci, informējis par notikušo un paudis attieksmi. Viņš izdevis rīkojumu, kas nosaka precīzu administratīvo lietu ierosināšanas un izbeigšanas reģistrācijas precīzu kārtību. Tāpat apstiprinātas izmaiņas dežūrdaļas instrukcijā, kas nosaka izmaiņas galveno inspektoru darba laikā, - turpmāk darbs notiks 12 stundu režīmā, nodrošinot dežūrdaļas kontroli, sagatavoto materiālu kvalitāti, reģistrāciju un visas procesuālās darbības, ko veic norīkojumā esošie darbinieki 24 stundu režīmā, tādējādi atrisinot jautājumu par maiņu pieņemšanu un nodošanu, kā arī dokumentu pārbaudi.

Kā ziņots, pēc portāla "pietiek.com" ziņām, KNAB Truli aizturējis aizdomās par koruptīvām darbībām, iespējams, piesedzot jeb nodrošinot tā dēvēto legālo jumtu masāžas salonu darbībai Rīgā. Šādu salonu blakus nodarbe mēdz būt prostitūcijas pakalpojumu sniegšana.

KNAB paziņojumā presei raksta, ka ilgstošā laika posmā viena RPP amatpersona ir pieņēmusi vairākus kukuļus tālākai nodošanai RPP pārvaldes priekšniekam, lai tas, izmantojot savu dienesta stāvokli, rīkotos kukuļdevēja interesēs un pieļautu bezdarbību komercsabiedrības interesēs. KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka vienā gadījumā amatpersonai ir nodots kukulis 375 latu (533 eiro), citā gadījumā 400 eiro apmērā.

Pēc kukuļa nodošanas RPP amatpersonas aizturētas. Neatliekamās procesuālās darbības, tostarp aizturēšanas un kratīšanas, veiktas, sadarbojoties ar Valsts policiju, kuras lietvedībā atrodas kriminālprocess par sutenerismu organizētā grupā. Šīs izmeklēšanas laikā konstatēts, ka nozieguma īstenošanā iesaistītas arī RPP amatpersonas. Valsts policija aizturējusi vēl trīs personas, un tiek turpināta izmeklēšana.

Viena amatpersona atzīta par aizdomās turēto kukuļa pieņemšanā, otra amatpersona - par starpniecību kukuļošanā, savukārt komercsabiedrības pārstāvis tiek vainots kukuļdošanā, norāda KNAB.

Valsts policija savukārt paziņojumā presei raksta, ka policija sadarbībā ar KNAB aizdomās par sutenerismu organizētā grupā aizturēja piecas personas, tostarp arī pieminētās divas Rīgas Pašvaldības policijas amatpersonas. Personas aizturētas šā gada janvārī sāktā kriminālprocesā, policijai sākot izmeklēšanu saistībā ar kādu Rīgā darbojošos masāžas salonu, zem kura izkārtnes, kā vēlāk tika noskaidrots, darbojās bordelis jeb vieta, kurā par samaksu klients varēja saņemt seksuālos pakalpojumus. Izmeklēšanas laikā policija noskaidroja noziedzīgā nodarījuma īstenošanā iesaistītās personas, starp kurām bija arī pašvaldības policijas amatpersonas. Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka bordelis darbojies aptuveni pusotru gadu.