Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Noskaidroti zinošākie skolēni dabaszinātņu un matemātikas konkursā

11.maijā ar lielo finālu noslēdzās 7.-9.klašu skolēnu konkurss ķīmijā, fizikā, bioloģijā un matemātikā, ko rīkoja Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centrs. Konkursa virtuālajās kārtās, kas notika no šī gada 16.janvāra līdz 22.aprīlim, iesaistījās 898 skolēni. Piektdien uz izšķirošo sacensību klātienē tikās 33 veiksmīgākie jaunieši.

Organizatori konkursu veidojuši kā platformu, ar kuras palīdzību raisīt izpratni par dabaszinātnēm kā vienotu veselumu, kā arī rosināt skolēnus virzīt savu turpmāko dzīvi un karjeru eksaktajās nozarēs. Iespēja piedalīties un apliecināt savus spēkus un erudīciju tika dota ikvienam Latvijas skolēnam, kurš mācās 7. - 9. klasē, tai skaitā bērniem ar īpašām vajadzībām. Konkursa noslēguma posmā 11.maijā tikās 33 finālisti, kas kā veiksmīgākos bija sevi pierādījuši starp visiem 898 skolēniem - virtuālo kārtu dalībniekiem. Fināls notika LU Fizikas un matemātikas fakultātes telpās un parkā.

Lielā fināla sacensības tika atklātas, pārbaudot skolēnu erudīciju ar uzdevumiem interaktīvās tāfeles vidē. Turpmākie uzdevumi matemātikā, ķīmijā, bioloģijā un fizikā konkursantiem jau bija cietāks rieksts, nācās skolā iegūtās zināšanas un prasmes izmantot reālās dzīves situācijās, saskatīt likumsakarības un izstrādāt stratēģijas, piemēram, risinot uzdevumus par blīvumu. Dienas otrajā, praktiskajā daļā, jaunieši piedalījās radošās darbnīcās "Aizraujoši par dabaszinātnēm un matemātiku!", kas norisinājās brīvā dabā - fakultātes parkā. Darbnīcās skolēni iejutās jauno zinātnieku lomās, eksperimentos iepazina fizikas likumsakarības, risināja asprātīgus problēmuzdevumus. Savukārt pēc aktivitātēm fakultātes parkā, skolēni devās ekskursijā uz LU Lāzeru centru un savām acīm pārliecinājās, kā top augstā zinātne.

Konkursa neklātienes kārtas uzvarētāji ir Romāns Vereteņņikovs (Rīgas Klasiskā ģimnāzija), Antra Gaile (Salaspils 1. vidusskola), Tomass Andersons (Jelgavas Spīdolas ģimnāzija) un Karīna Silauniece (Galgauskas pamatskola). Savukārt konkursa klātienes kārtas uzvarētāji ir Linards Ozols (Grundzāles pamatskola), Haralds Baunis (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija) un Tomass Andersons (Jelgavas Spīdolas ģimnāzija).

Konkursa dalībniece Elīza Skutāne no Valkas ģimnāzijas 9.klases piedalījās jau trešo gadu un otro reizi cīnījās arī finālā: "Interesanti uzzināt dažādas lietas, atbildot uz jautājumiem, ko pats nekad nemeklētu. Vēlāk man vairakkārt skolā šie jautājumi noderējuši. Patika, ka finālā jautājumi bija balstīti uz loģiku, noteikti varēja izdomāt, pat ja tu nezini. Man nav jābūt staigājošai enciklopēdijai! Žēl, ka konkurss nav 10. un 12.klasēm, gribētos piedalīties vēl!"

Edgars Dementjevs no Palsmanes pamatskolas 9.klases piedalījās pirmo reizi: "Konkursā uzzināju daudz jauna, ar ko ikdienā nesanāk saskarties. Ikvienam ieteiktu tikt līdz finālam, jo šeit ir lieliska atmosfēra - visi aktīvi iesaistās un ir jautri pedagogi!"

Konkursu atbalstīja un finālistus apbalvoja AS "Latvenergo" Enerģētikas muzejs, AS "Latvijas valsts meži", AS "Latvijas Zaļais punkts", Latvijas Dabas muzejs, LU Botāniskais dārzs, SIA "Baltic Dental Group" un SIA "Lango R&D".