Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Entomoloģijas biedrība nosauc gada notikumus bezmugurkaulnieku izpētē un sabiedrības izglītošanā

2011.gada izskaņā Latvijas Entomoloģijas biedrība ir nosaukusi savus Gada notikumus bezmugurkaulnieku izpētē un sabiedrības izglītošanā.

Nominācijā "Gada notikums bezmugurkaulnieku izpētē" par svarīgāko zinātnisko atklājumu ir izvēlēta zinātnei pilnībā jaunu tropisko sugu aprakstīšana. Latvijas entomoloģijas biedrības speciālists Dmitrijs Teļnovs Jaungvinejas mūžamežos ir atklājis un aprakstījis 84 zinātnei jaunas Macratria ģints ložņvaboļu (Anthicidae) sugas. Savā ziņā šis ir pasaules rekords, jo iepriekš tik īsā laika periodā no salīdzinoši nelielas teritorijas (Jaungvineja ar apkārtējām salām aizņem mazāk par 1% no pasaules sauszemes kopplatības) tik liels jaunu sugu skaits nav ticis atklāts. Šo ziņu jau novembrī publicējuši vadošie masu mediji Eiropā, ASV un Austrālijā. Dabas daudzveidības izpētē Jaungvineja joprojām ir viens no lielākajiem "baltajiem plankumiem" uz Zemes, taču vienlaikus jāatzīmē, ka šis reģions stipri cieš no dabas degradācijas, pārmērīgās atmežošanas un pārapdzīvotības.

Nominācijā "Gada notikums sabiedrības izglītošana" par uzvarētāju atzīta konkursa "Zaļā klase" norise. AS "Latvijas Finieris" sadarbībā ar Latvijas Entomoloģijas biedrību jūlijā organizēja skolu jauniešu konkursa "Zaļā klase" noslēgumu. Šogad konkursā piedalījās 150 skolēni ne tikai no Latvijas, bet arī no kaimiņvalsts Lietuvas. Pēc AS “Latvijas Finieris" valdes priekšsēdētāja Ulda Biķa vārdiem, "šī sadarbība ir viens no veidiem, kā mēs stiprinām meža nozares tradīcijas un veidojam izpratni par ilgtspējīgu darbību, kuras pamatā ir vides, sabiedrības un ekonomisko interešu līdzsvars". Meža dienu ietvaros jau vairākus gadus pēc kārtas "Latvijas Finieris" rīko ar meža dzīvi saistītus konkursus skolēniem, un šīgada pasākums ir rīkots par meža kukaiņiem sadarbībā ar Latvijas Entomoloģijas biedrību. Pasākumu mērķis ir rosināt interesi par meža nozari kopumā un veicināt izpratni par meža vērtībām, kas izpaužas viktorīnu, izzinošu un arī izklaidējošu nodarbību veidā.