Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pedagogu arodbiedrībai piešķir piekļuvi Valsts izglītības informācijas sistēmai

© Romāns Kokšarovs/MN

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA) turpmāk būs Valsts izglītības informācijas sistēmas (VIIS) lietotāja tiesības, otrdien nolēma valdība.

Līdz ar lietotāja tiesību piešķiršanu LIZDA būs pieejami dati VIIS par visiem pedagogiem un izglītojamajiem, kā arī valsts līmeņa atskaites.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) skaidro, ka LIZDA kā sadarbības partnerim regulāri jāsniedz atzinumi un saskaņojumi normatīvajiem aktiem un to projektiem, tāpēc nepieciešama operatīva, datos balstīta informācija par pedagogu slodzēm, izglītību un profesionālo kvalifikāciju, vakancēm, valsts budžeta mērķdotācijas sadali un citiem ar pedagogu nodarbinātību saistītajiem jautājumiem. Piešķirot VIIS lietotāja tiesības, palielināsies normatīvo aktu saskaņošanas operativitāte, kā arī tiks ietaupīts administratīvais un laika resurss, pauž ministrija.

Iepriekš pedagogu arodbiedrība uzsvēra nepieciešamību tai piešķirt tiesības piekļūt VIIS datiem, pretējā gadījumā tā, piemēram, nevarot pārliecināties par IZM veikto aprēķinu korektumu attiecībā uz piešķirto finansējumu pedagogu atalgojuma palielināšanai.

VIIS ir IZM pārziņā esoša valsts informācijas sistēma ar mērķi nodrošināt valsts, pašvaldību un izglītības iestāžu funkciju īstenošanu izglītības jomā, kā arī psihologu profesionālās darbības izvērtēšanas un uzraudzības jomā.