Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

43 pašvaldībām piegādāti 23 448 klēpjdatori izmantošanai 1.-6.klasēs

© Vladislavs PROŠKINS, MN

Līdz oktobra vidum Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) 43 pašvaldībām ir nogādājusi 23 448 klēpjdatorus izmantošanai 1.-6.klasēs, aģentūra LETA uzzināja ministrijā.

Pie mazākajiem skolēniem nonāks "Acer Chromebook 511" sērijas datori. Iekārtu sadale pašvaldībām notikusi proporcionāli sociāli neaizsargāto izglītojamo skaitam tajās šī gada sākumā.

Iepriekš publiski izskanēja informācija, ka, lai arī datori skolām piegādāti, reāli skolēnu lietošanai tos nododot reti. IZM uzsver, ka pašvaldības ir atbildīgas par iekšējās kārtības noteikumu izstrādi datortehnikas sadalei un to nonākšanu izglītības iestādēs un citās publiski pieejamās telpās, piemēram, bibliotēkās.

Primāri datori tiek lietoti mācību procesā skolā, bet, atbalstot sociāli neaizsargātos skolēnus, pašvaldības papildus var paredzēt datoru izsniegšanu arī uz mājām, piemēram, projekta darbu izstrādei, slimības vai attālināto mācību laikā, apgalvo IZM. Lai noskaidrotu datoru saņemšanas iespējas lietošanai mājās, ir jāvēršas izglītības iestādē, kurā skolēns mācās.

Novembrī plānots uzsākt otro piegādes posmu, kurā 8193 datori tiks piegādāti 7.-9.klašu skolēniem, bet decembrī 4150 datori nonāks vidusskolēnu mācību klasēs. Šajos piegādes posmos datoru skaits ir mazāks, jo aizvadītā gada nogalē īstenots pirmais izglītības iestāžu digitalizācijas posms, nodrošinot 7.-9.klašu skolēnus ar vairāk nekā 25 000 datoru.

IZM kopā ar pašvaldību izglītības pārvaldēm uzsākusi arī darbu pie vadlīnijām par portatīvās datortehnikas piešķiršanu mērķa grupas izglītojamiem lietošanai. Tās ļaus pašvaldībām izstrādāt iekšējās kārtības noteikumus, kas noteiks dažādus portatīvās datortehnikas piešķiršanas un lietošanas aspektus, piemēram, datoru lietošanu ārpus izglītības iestādes, skaidroja ministrija.