Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Valdība piekrīt reorganizēt Latvijas Jūras akadēmiju, to nododot RTU pārraudzībā

© f64.lv, Lauris Aizupietis

Valdība šodien piekrita reorganizēt Latvijas Jūras akadēmiju (LJA), to nododot Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pārraudzībā.

LJA reorganizācijas mērķis ir saglabāt autonomu jūrniecības izglītības sistēmu, kā arī veicināt resursu koplietošanu un optimizāciju augstākās izglītības sistēmā. LJA tiks nodota RTU, kur LJA turpinās pastāvēt kā RTU struktūrvienība.

Pēc LJA reorganizācijas RTU pārņems un īstenos akadēmijas akreditētās studiju programmas, pārņems darba tiesiskās attiecības ar LJA akadēmisko un vispārējo personālu un pārņems LJA saistības.

Kā skaidroja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), LJA integrācija RTU nodrošinās racionālāku esošo resursu izmantošanu, kā arī šis risinājums nodrošinās plašākas jūrniecības izglītības attīstītības iespējas, īpaši piesaistot finansējumu attīstības un investīciju projektiem.

IZM ir pārliecināta, ka tās piedāvātais jūrniecības izglītības attīstības modelis, integrējot akadēmiju kā atsevišķu struktūrvienību RTU ekosistēmā, tiks īstenots daudz lielākā mērā, nekā saglabājot esošo fragmentēto monoprofila iestāžu modeli. Akadēmijas integrācija RTU nodrošināšot plašākas jūrniecības izglītības attīstības iespējas, īpaši piesaistot finansējumu attīstības un investīciju projektiem.

IZM arī skaidroja, ka reorganizācija pavērs iespējas koncentrēt studiju programmu īstenošanas resursus un īstenot vienotu studējošo piesaistes politiku. Veidojot sinerģijas starp studiju programmu pēctecību, tikšot paplašinātas izglītības turpināšanas iespējas nākamajā studiju līmenī, tai skaitā izmantojot RTU studiju programmu piedāvājumu - iekļaujot jūrniecības nozarei atbilstošu starpdisciplināru studiju moduļu piedāvājumu.

Akadēmijas reorganizācija ir viena daļa no Izglītības attīstības pamatnostādnēm 2021.-2027.gadam. Lai garantētu akadēmijas veiksmīgu reorganizāciju, papildus tiktu veidota speciāla akadēmijas reorganizācijas komisija.

Iepriekš IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs skaidroja, ka LJA arī pēc pievienošanās RTU būs autonoma struktūrvienība un strādās, balstoties uz iekšējiem statūtiem.

Kā skaidroja Stepanovs, LJA nespēj pildīt lielāko daļu no prasībām, lai tiktu klasificēta kā lietišķo zinātņu augstskola. Piemēram, vismaz 50% LJA akadēmiskā personāla ir bez zinātnes doktora grāda un nevienā zinātnes nozarē LJA neveic starptautiski atzītu zinātnisko darbību.

Papildus Stepanovs izcēla, ka LJA akadēmiskajam personālam pastāv vecumstruktūras problēma - kopumā akadēmiskā personāla vecums LJA ir otrais augstākais starp Latvijas augstskolām.

RTU attīstības prorektors Artūrs Zeps atzīmēja, ka no visām iesaistītajām pusēm tikai biedrība "Latvijas Jūrniecības savienība" un Latvijas Kuģu kapteiņu asociācija uztur iebildumus pret LJA reorganizāciju.

Jautājums par LJA likteni un iespējamo reorganizāciju izglītības politikas dienaskārtībā bijis vairākus gadus, tomēr iesaistītās puses ilgstoši noliegušas vai neatklājušas, vai un kādas sarunas notiek par šīs augstskolas turpmāko darbību.