Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Vecākiem jāatver maciņš, lai uzzinātu bērnu sekmes internetā

© f64

Ar mērķi atvieglot mācību personāla darbu vairākus gadus pakāpeniski tiek attīstīts jauns produkts – elektroniskie skolu žurnāli. Vecāki ir neizpratnē, kāpēc par bērnu sekmju uzzināšanu jāmaksā papildu līdzekļi, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norāda, ka lēmumu par e–žurnālu un dienasgrāmatu lietošanu pieņem katra skola individuāli.

Biznesa projekts

Jauno mācību gadu vairāk nekā 650 skolās no teju 950 sāka ar e–žurnāliem, un tas nozīmē, ka daļai vecāku turpmāk, lai uzzinātu bērnu sekmes, jāpieslēdzas internetam vai arī jāabonē pakalpojums – atzīmju saņemšana mobilajā telefonā. Latvijā šādu iespēju nodrošina divi uzņēmumi: 2004. gadā darbu sāka uzņēmuma Deac skolvadības sistēma e–klase, pērn konkurenci pieteica SIA Mykoob Latvia. Atšķirīgs ir abu uzņēmumu piedāvājums. Abas nodrošina skolēniem brīvu pieeju savām sekmēm, uzdotās mācību vielas uzzināšanu. Ja vecākiem pietiek ar atvases parādīto informāciju internetā, tad papildus nav jāmaksā, tomēr tiem, kuri vēlas kontrolēt bērnu panākumus Deac apkalpotajā programmā, nākas šķirties no septiņiem latiem gadā.

"Arī pagājušajā gadā bija gada abonēšanas maksa – 16 latu. Šogad tā ir mazāka – septiņi lati gadā. Vidēji rēķinot, tas ir aptuveni 70 santīmu mēnesī jeb tik, cik izmaksā aizbraukt vecākiem vienreiz uz skolu un atpakaļ," stāsta Deac pārstāve Zane Vītoliņa. "Mēs piegādājam šo informāciju mājās, tas ir tieši tāpat, kā nosūtām vēstuli un samaksājam Latvijas pastam. Pagājušajā mācību gadā bija tā – ja mums viens no vecākiem bija samaksājis, tad tikai viens vecāks arī redzēja reitingus, sekmju izrakstus. Tagad – ja viens samaksā, redz visi ģimenes locekļi. Turklāt septiņi lati ir nevis par vienu bērnu, bet par visiem ģimenes bērniem."

Viņa skaidro, ka šīs izmaksas veido papildu datu apstrāde, piemēram, bērnu vērtējumu reitingi kopējā klases līmenī.

Atzīmes kopā ar reklāmām

Pagaidām bez maksas visu informāciju elektroniskajā žurnālā var uzzināt Mykoob lietotāji.

"Mēs uzskatām, ka pamatinformācijai par bērna sekmēm ir jābūt bez maksas. Vecāki, pieslēdzoties caur internetu, bez jebkādiem papildu maksājumiem redz bērnu sekmes," Neatkarīgajai stāsta Mykoob Latvia valdes loceklis Ģirts Ļaudaks.

Viņš atzīst, ka ir papildu pakalpojumi, par kuriem vecākiem jāmaksā, piemēram, ja vēlas uzzināt sekmes īsziņā. Interneta versijā dati par sekmēm tiek sniegti par velti. Lai segtu sistēmas uzturēšanas izmaksas, drīzumā e–žurnālos parādīsies reklāmas.

Brīva izvēle

2005. gadā valdība pieņēma Noteikumus par vispārējās izglītības iestāžu pedagoģiskā procesa organizēšanai nepieciešamo obligāto dokumentāciju. Tajos ir norādīts, ka pedagoģiskā procesa organizēšanai vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestādē nepieciešams klases žurnāls, kurā iekļauj informāciju par notikušajām mācību stundām, izglītojamo saņemto vērtējumu mācību priekšmetos, nokavētajām mācību priekšmetu stundām, kā arī informāciju par veiktajām drošības instrukcijām.

Ministru kabineta noteikumos nav atrunāts, kādam ir jābūt šim žurnālam – tradicionālam papīra formā vai modernizētam elektroniskā formā. Vienīgā piebilde – klases žurnāla standartu tā izstrādātājs saskaņo ar IZM.

"Tie ir komercuzņēmumi, un tas ir viņu produkts, ko tie piedāvā kā maksas pakalpojumu. Tas ir pieejams, ja skolas vienojas ar vecākiem, ka viņi vēlas iegūt informāciju arī elektroniskajā vidē, un uzskata, ka tas ir ērtāk," skolu izvēli par labu e–žurnāliem skaidro IZM Komunikācijas nodaļas vadītāja Dace Jansone-Klasiņa. "Skolai ir jānodrošina informācija vecākiem par skolēna sekmēm tādā formātā, kādā tas viņiem ir pieņemami. Ja vecāki grib uzzināt citādā veidā, neraugoties uz to, ka ir e–klase, viņiem ir jābūt iespējai saņemt informāciju par bērna