Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Izglītības iestādes, izņemot bērnudārzus, slēdz

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Bērnudārzi atšķirībā no citām izglītības iestādēm, kurās mācību process pēc brīvlaika notiks attālināti līdz pat 14. aprīlim, arī šonedēļ turpinās strādāt, nodrošinot dežūrgupu (bērni tajās būs dažāda vecuma) darbu, nolemts Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē. Vecākiem, kas izvēlas ārkārtas situācijas laikā sūtīt bērnus uz bērnudārzu, būs katru nedēļu jāiesniedz izglītības iestādei apliecinājums, ka viņi nav apmeklējuši ārvalstis vai kontaktējušies ar cilvēkiem, kuri varētu būt inficēti ar Covid-19.

Valdība ir pieņēmusi lēmumu pārtraukt visa veida izglītības procesu klātienes formā ārpus izglītības iestādēm un izglītības iestādēs, tai skaitā visu kultūrizglītības un sporta profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību procesu - treniņu, sacensību un mēģinājumu norisi. Brīvlaiks no 16. līdz 22. martam tiek noteikts visiem skolēniem, tostarp 12. klasēm.

Savukārt pirmsskolas izglītības iestādēm un iestādēm, kas sniedz bērnu uzraudzības pakalpojumu, jānodrošina dežūrgrupu darbība. Ja situācija pasliktināsies, var tikt ieviests noteikums nodrošināt dežūrgrupas tikai noteiktu profesiju pārstāvju bērniem.

Centralizētie eksāmeni (CE), kurus 12. klasēm sākotnēji bija paredzēts rīkot šonedēļ, tomēr tiks pārcelti uz maiju. Svešvalodas pārbaudījumu norise plānota no 12. līdz 15. maijam: angļu valodas rakstu daļa notiks 12. maijā, mutvārdu daļa - no 12. līdz 14. maijam; vācu valodas eksāmens notiks 13. maijā; franču valodas - 15. maijā; krievu valodā CE rakstu daļa būs 14. maijā, bet mutvārdu daļa - 14. un 15. maijā.

Valsts izglītības satura centrs (VISC) informē, ka līdz 14. aprīlim tiek atcelti VISC organizētie pasākumi un aktivitātes, tostarp šobrīd tiek pārtrauktas visas XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieku atlases skates, konkursi, kopmēģinājumi, kā arī VISC īstenotā projekta Skola2030 plānotās konferences un publiskie pasākumi. Atceltas arī plānotās mācību priekšmetu valsts olimpiādes, kā arī Latvijas skolēnu 44. zinātniskās pētniecības darbu valsts konference. Tāpat līdz 14. aprīlim pārtrauktas Valsts valodas prasmes pārbaudes.

Latvijas Pašvaldību savienības rīkotajā videokonferencē piektdien, 13. martā, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska skaidroja: tad, ja pirmajā attālinātās mācīšanās nedēļā tiks konstatēts, ka pedagogi nevar nodrošināt mācību procesu, valda neziņa un skolēnus pārslogo ar mājasdarbiem, IZM pagarinās brīvlaiku un attiecīgi - mācību gadu.

Lai palīdzētu skolām, IZM publicēs vadlīnijas attālinātām mācībām un prasības attiecībā uz mācību saturu. Tiks arī apkopota informācija, kādi rīki ir skolās un kāda ir to pieejamība skolēniem. Kad IZM apkopos skolēnu skaitu, kas ir izslēgti no attālinātā mācību procesa, tiks domāts, kā viņiem palīdzēt. Šobrīd ir zināmas astoņas skolas, kas neizmanto elektronisko žurnālu, un IZM risinās šo situāciju. Ministre uzsvēra, ka vairāki platformu turētāji ir gatavi bez maksas šīs skolas apgādāt ar elektronisko sistēmu, kā arī vairāki IT uzņēmumi solījuši nodrošināt bezmaksas papildinājumus. Tāpat ministrija stingri sekos līdzi kavējumiem un izstrādās instrukciju par to, kādā veidā skolēns ziņo, ka noteiktā dienā ir mājās un atrodas pie noteiktas elektroniskas ierīces, turklāt ir rīcībspējīgs. Vecāku pienākums ir informēt skolotāju, ja bērns neatrodas attālinātā mācību režīmā. Ja divu dienu laikā tas netiks izdarīts, tiks iesaistīts sociālais dienests. Par to, kā rīkoties šādā situācijā, IZM informēs šonedēļ.

I. Šuplinska arī atgādināja, ka ārkārtējā situācijā pedagogu darba samaksa tiek saglabāta un arī projektos nodarbināto algas nemainīsies.