Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

No pasaules meistarības konkursa atgriežas ar izcilības medaļu

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Katrīna Elizabete Sīle Rīgas Valsts tehnikumā ir apguvusi grafikas dizaineres profesiju. Savas profesionālās prasmes viņa šajā specialitātē ir pilnveidojusi arī reālā darba vidē, reklāmas aģentūrā nostrādājot 1,5 gadus. Un sasniegumi pasaulē lielākajā jauno profesionāļu meistarības konkursā WorldSkills 2017 ļauj secināt, ka kvalitātes latiņa Katrīnas spējām un zināšanām ir augsta.

1300 dalībnieku

Šogad konkurss norisinājās Abū Dabī Apvienotajos Arābu Emirātos, kopā pulcējot 1300 dalībnieku no 58 valstīm. Latviju pārstāvēja astoņi jaunieši, kas savu arodu apguvuši kādā no profesionālajām skolām. Valstu kopvērtējumā Latvijai bija 25. labākais komandas rezultāts, atstājot aiz sevis tādas valstis kā Somija, Vācija, Ungārija, Nīderlande, Horvātija, Īrija, Beļģija, Zviedrija, Norvēģija. Turklāt trīs mūsējie mājās atgriezās ar medaļām par izcilību. Par teicamu sniegumu konkursā medaļas saņēma skatlogu noformētāja Linda Vilka no Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas, elektrisko instalāciju tehniķis Andis Lācis no Rīgas Valsts tehnikuma un arī Katrīna, kura par labāko sniegumu valsts komandā ieguva arī titulu Best of Nation.

Jāpiebilst, ka medaļas par izcilību saņēma konkursanti, kuri 799 punktu vērtējuma skalā ieguvuši vismaz 700.

Ar otru mēģinājumu

Katrīnas ceļš līdz WorldSkills konkursam aizsākās pirms 1,5 gada: vispirms tika plūkti uzvaras lauri tehnikuma rīkotajās sacensībās savā profesijā. «Skolā rīkotais konkurss bija ar mērķi izvirzīt potenciālos EuroSkills dalībniekus. Pēc skolas konkursa es un mana kursa biedrene tikām izvirzītas uz valsts nacionālo konkursu. Valsts atlases konkursā ieguvu pirmo vietu. Tad sākās gatavošanās posms EuroSkills konkursam, kur pēdējā atlases kārtā paliku rezervistos. Pēc izrādītās intereses, ka vēlētos piedalīties arī konkursā WorldSkills, tiku iekļauta kandidātu sarakstā, pēc tam sekoja sagatavošanās posms, lai tiktu iekļauta Latvijas komandas sastāvā,» stāsta Katrīna. Viņai izdevās, un oktobrī Latvijas pārstāvji kravāja koferus, lai apliecinātu savu profesionālo sagatavotību pasaules līmenī. Pirms brauciena aptuveni sešus mēnešus notika sagatavošanās process - lai arī konkrēti konkursa uzdevumi iepriekš nav zināmi, tomēr aptuvenie virzieni gan.

Spraigi darba tempi

Konkurss ilga četras dienas, un katrā no tām vismaz piecas stundas tika veltītas doto uzdevumu izpildei, piemēram, Katrīnai bija jātaisa gan uzņēmumam logotips un stila grāmata (vizītkartes, pastkartes), jāveido žurnāls un attēlu kolāžas, jārada rotaļlieta - spēļu mājiņa, ko bērns pats var izgriezt un salīmēt. Lai arī katrās sacensībās neiztrūkstošs elements ir stress, Katrīna teic, ka bijusi pārsteigta par sevi - nekas nespēja viņu izsist no līdzsvara. «Biju izbrīnīta par ko, kāds miers valdīja manī. Spēju pat stresa situācijās saglabāt uzmanību, loģiski domāt un koncentrēties. Tas nav man ļoti raksturīgi. Bet tas noteikti ļoti palīdzēja iegūt labākus rezultātus,» ir pārliecināta jauniete, piebilstot, ka visgrūtākā bijusi konkursa pirmā diena - doto darbu apjoms bijis milzīgs, taču viss bija jāpaveic tehniski pareizi un vizuāli baudāmi. Pārējās dienās jau bija aprasts ar nepieciešamo darba tempu.

Turpina studijas

Katrīnai spilgtā atmiņā palikusi ne tikai spraigā konkursa norise, bet arī pati valsts - viņa paviesojās gan Abū Dabī, gan Dubaijā. «Viens no pasākumiem notika tuksnesī, izmantoju arī iespēju pasēdēt kamieļa mugurā. Katrā ziņā valsts ļoti krasi atšķiras no Latvijas. Oktobrī tur joprojām ir 35 grādi, bet vietējie saka, ka tas jau esot auksti - sākusies ziemas sezona,» stāsta Katrīna.

Viņa ir gandarīta gan par nelielo ceļojumu, gan iespēju paradīt sevi pasaules arēnā, gan sasniegto. «Mani izvēlētā profesija aizrauj, un liels nopelns šajā ziņā ir gan šāda veida konkursiem, kas ļauj no malas novērtēt savas spējas, saprast, ko cilvēks zina un - vēl būtiskāk - ko vēl nezina, gan tehnikuma pasniedzējam, kas 3. kursā man par šo specialitāti deva pavisam jaunu skatījumu, interesi paspilgtināja arī citi notikumi un sastaptie cilvēki apkārt.»

Šobrīd Katrīna Latvijas Lauksaimniecības universitātē izzina dizainu un amatniecību un cer, ka nākotnē arī darba gaitas tiks saistītas ar dizaina jomu.

***

UZZIŅAI

WorldSkills jauno profesionāļu konkurss notiek katru otro gadu un mijas ar Eiropas mēroga profesionālās meistarības konkursu EuroSkills. Latvijas komanda WorldSkills pirmo reizi piedalījās 2011. gadā.

***

VIEDOKLIS

Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) direktore Dita Traidās:

- Latvijas komandas labie rezultāti pārsteidz katru gadu, un tie liecina par augstu profesionālās izglītības un prasmju izcilības līmeni jauniešu vidū. Arī konkurss WorldSkills strauji attīstās, un darba uzdevumi un vērtēšana ar katru konkursu kļūst arvien sarežģītāka, un konkurence konkursantu vidū arvien sīvāka.