Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Darba devējiem pieejams finansējums vajadzīgo darbinieku apmācībām

© SCANPIX

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) turpina apmācīt darba devējiem vajadzīgos speciālistus Apmācībā pēc darba devēja pieprasījuma un Apmācībā pie darba devēja (praktiskā apmācība). Apmācība pēc darba devēja pieprasījuma ir iespēja darba devējam apmācīt savam uzņēmumam nepieciešamos speciālistus jebkurā licencētā profesionālās pilnveides, profesionālās tālākizglītības vai neformālās izglītības programmā.

Darba devēja pieredze

Iespēju ar NVA atbalstu apmācīt vajadzīgos speciālistus šā gada piecos mēnešos ir izmantojuši 14 darba devēji, pēc kuru pieprasījuma tika organizēta dažādu kategoriju transportlīdzekļu un traktortehnikas vadītāju, lokmetinātāju, elektrotehniķu un citu speciālistu apmācība. Piemēram, NVA Liepājas filiālei ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar SIA Taxi Kurir Latvia. Jau kopš 2013. gada šis uzņēmums ir piesaistījis nepieciešamos darbiniekus, izmantojot NVA piedāvāto pakalpojumu. Uzņēmuma pārstāve Evita Ķezbere norāda: «Mūsu uzņēmuma prasība ir zviedru valodas zināšanas visiem darbiniekiem, jo strādājam tikai ar Zviedrijas tirgu. Pirmie darbinieki, kuriem jau bija valodas zināšanas, tika sameklēti NVA datubāzē. Taču turpmāk, lai strādātu mūsu uzņēmumā, visi pieņemtie darbinieki sākotnēji bija saņēmuši NVA organizētu zviedru valodas apmācību. Liepājā bezdarbnieku interese un atsaucība par iespējām apgūt valodu un strādāt mūsu uzņēmumā ir liela. Katru reizi, kad NVA organizē apmācību, atrast kandidātus nav grūti. Tā kā darbam mūsu uzņēmumā nav nepieciešama augstākā valodas zināšanu pakāpe, tad šie kursi, apvienoti ar praksi mūsu uzņēmumā, ir optimāli, lai sagatavotu darbiniekus darba pienākumu veikšanai.»

Lai organizētu bezdarbnieku apmācību, darba devējam NVA filiālē ir jāiesniedz rakstisks pieprasījums.

Lai darba devējs būtu pārliecināts par izvēlētā kandidāta atbilstību uzņēmuma vajadzībām, pirms apmācību sākuma darba devējs piedalās atlasē un izvēlas piemērotākos kandidātus. Pēc sekmīgas apmācības pabeigšanas darba devējam jāpieņem bezdarbnieks darbā un attiecīgajā profesijā jānodarbina ne mazāk kā sešus mēnešus.

Praktiskās apmācības norise

Savukārt Apmācība pie darba devēja jeb praktiskā apmācība piedāvā darba devējam iespēju, saņemot NVA finansiālu atbalstu, apmācīt nepieciešamos darbiniekus profesijām, kas atbilst pirmā, otrā vai trešā profesionālās kvalifikācijas līmeņa profesionālajai kompetencei. Praktiskajā apmācībā pie 82 darba devējiem kopumā iesaistīti jau 432 bezdarbnieki, tajā skaitā šā gada piecos mēnešos - 133.

Pieteikumu vajadzīgā darbinieka praktiskai apmācīšanai darba devējam jāiesniedz tajā NVA filiālē, kuras apkalpošanas teritorijā viņš plāno veikt apmācību. Darba devējam ir jāpiedāvā no jauna izveidota darba vieta vai darba vietai jābūt vakantai vismaz četrus mēnešus pirms praktiskās apmācības uzsākšanas. Apmācību pie darba devēja neorganizē nekvalificētos un mazkvalificētos darbos. Pēc praktiskās apmācības pabeigšanas bezdarbniekam vismaz trīs mēnešus jāturpina darbs pie tā paša darba devēja.

Finansiālā atbalsta apmēri

NVA darba devējam nodrošina dotāciju bezdarbnieka ikmēneša darba algai: pirmo divu mēnešu laikā dotācijas apmērs ir 160 eiro mēnesī, nākamo divu mēnešu periodā - 120 eiro un pēdējos divos mēnešos - 90 eiro. NVA nodrošina arī ikmēneša darba algas dotāciju darba vadītājam 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Tāpat NVA apmaksā izdevumus (līdz 28,46 eiro) par obligāto veselības pārbaudi bezdarbniekam un piešķir vienreizēju dotāciju individuālajiem aizsardzības līdzekļiem (līdz 50 eiro), kā arī vienreizēju dotāciju darba vietas pielāgošanai bezdarbniekam ar invaliditāti (līdz 711 eiro).

Darba devējam, īstenojot praktisko apmācību, jānodrošina darba alga tādā apmērā, lai kopā ar NVA dotāciju tās apmērs būtu ne mazāks par valstī noteiktās minimālās algas apmēru, darba devējam jāveic arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.