Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ap 150 cilvēku pie Ministru kabineta pieprasa RPIVA saglabāšanu

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Šodien ap pusdienlaiku aptuveni 150 cilvēku pulcējušies pie Ministru kabineta, pieprasot pārtraukt Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidāciju.

Kā novēroja LETA, sanākušie Brīvības bulvārī bija sadevušies rokās, veidojot cilvēku ķēdes. Uz protesta akciju sanākuši gan RPIVA studējošie, gan arī pasniedzēji un vadība.

Līdzi protestētājiem ir karogi ar augstskolas simboliku, kā arī reģionālo filiāļu nosaukumiem. Tāpat uz līdzpaņemtajiem plakātiem uzrakstīti saukļi, kas pauž pretošanos Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iecerei RPIVA pievienot Latvijas Universitātei (LU).

Tāpat Brīvības bulvārī izvietoti divi žogu fragmenti, kas simbolizējot ķēdes posmu. Uz tiem izvietota filiāļu informācija, uzsverot, ka par vienotu ideju iestājas visi RPIVA studējošie un filiāļu personāls, kas šodien nav varējis ierasties uz akciju.

RPIVA vadība, ieejot Ministru kabinetā, kur šodien tiks izšķirts akadēmijas liktenis, tika pavadīta ar atbalsta saucieniem un laba vēlējumiem. Taču izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski (V) ieejam valdības ēkā klātesošie nebija ievērojuši.

Kā ziņots, šodien pēc vairākām atlikšanas reizēm Ministru kabinets plāno pieņemt lēmumu par RPIVA likvidēšanu, pievienojot to LU. Vakar pēc valdošās koalīcijas partiju sanāksmes Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) solīja, ka lēmums - tāds vai citāds - tiks pieņemts. Viņš pieļāva, ka valdība varētu atbalstīt RPIVA likvidāciju, taču vienlaikus premjerministrs solīja uzklausīt visas puses.

IZM plāno, ka reorganizācijas rezultātā LU pārņems RPIVA īstenotās augstākās izglītības programmas pedagoģijas jomā un komerczinībās, bet Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija - deju un mūzikas pedagogu izglītības programmas. Iecerēts, ka abas augstskolas pārņems arī darba tiesiskās attiecības ar šo programmu īstenošanā iesaistīto personālu.