Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pedagogu arodbiedrība kolēģiem Eiropā sūdzas par RPIVA likvidēšanu

© F64

Par problēmām saistītā ar Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidācijas procesu, to pievienojot Latvijas Universitātei, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība ziņojusi Eiropas kolēģiem.

Kā liecina informācija Eiropas Izglītības darbinieku arodbiedrības (ETUCE) mājaslapā, LIZDA, kas ir tās dalīborganizācija, ziņojusi, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieņēma lēmumu reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU, šī gada augusta beigās. LIZDA norādījusi, ka lēmums pieņemts bez konsultācijām ar sociālajiem un sadarbības partneriem. LIZDA arī pauž, ka tās ieskatā ministrijas "rīcība, mēģinot likvidēt RPIVA ar visām tās astoņām reģionālajām filiālēm, nav labvēlīga ne Latvijas studentiem, ne izglītības darbiniekiem".

Sekojot notikumu gaitai, LIZDA Eiropas kolēģiem stāsta par 28.februārī notikušo RPIVA protesta akciju pie Ministru kabineta, pieprasot apturēt akadēmijas likvidācijas procesu. Tāpat LIZDA informējusi par tiesībsarga Jura Jansona kritiku saistībā ar augstskolas likvidācijas gaitu, kā arī viņa aicinājumu IZM sadarboties ar citiem izglītības jomas pārstāvjiem, lemjot par nozares reformām, tādējādi nodrošinot labvēlīgus apstākļus studentiem.

F64

LIZDA priekšsēdētājas vietniece Ilze Priževoite ETUCE norādījusi, ka IZM būtu jāpievērš nopietna uzmanība tam, kā tā komunicē par iecerētajām reformām ar sociālajiem partneriem. "Arodbiedrība atbalstīs RPIVA personālu un studentus visos protestos, kas saistīti ar IZM netaisnīgo rīcību," solījusi LIZDA.

Kā ziņots, nākamajā nedēļā, 28.martā, Ministru kabinets plāno skatīt jautājumu par RPIVA likvidāciju. Uzsverot, ka nepieciešams izvērtēt tiesībsarga norādītās nepilnības, RPIVA likvidācijas jautājuma skatīšana valdībā jau divreiz atlikta, kopumā skatīšanas termiņu pārliekot jau par trim nedēļām.

Sagatavotais rīkojuma projekts paredz akadēmiju likvidēt septembra beigās, vairumu studiju programmu nododot LU, bet vēl daļu - Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai. Izglītības un zinātnes ministrijā skaidroja, ka RPIVA studenti pēc akadēmijas likvidācijas turpinās studijas attiecīgajā programmā vai nu LU, vai JVLMA, vai arī kādā no citām augstskolām, ja studējošais nevēlēsies turpināt studijas LU.