Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Policisti augstāko izglītību varēs iegūt RSU

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Valsts policijas darbiniekus ar otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību turpmākos piecus gadus sagatavos Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), paredzot tērēt tam 695 232 eiro.

Iekšlietu ministrija (IeM) atteikusies no jaunas augstskolas vai atsevišķas nodaļas izveides jau esošā mācību iestādē, dodot priekšroku iepirkuma konkursa rīkošanai. Tajā par uzvarētāju atzīta RSU, kas jauno studiju virzienu piedāvās no 2017. gada septembra.

Kopš 2010. gada, kad tika likvidēta Policijas akadēmija, Valsts policijas (VP) koledža nu jau septiņus gadus ir galvenā izglītības iestāde, kura sagatavo speciālistus policijas instruktora un policijas jaunākā virsnieka amatam. Vecākie virsnieki otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību ar kvalifikāciju - juriskonsults - līdz šim varēja iegūt RSU studiju programmā Tiesību zinātne. Diemžēl šī studiju programma nesniedza visas policijas darbā nepieciešamās specializētās zināšanas, jo to neļāva noteiktais standarts, atzīst IeM, piebilstot, ka publiskajā telpā vairākkārt pamatoti izskanējusi kritika par pirmstiesas izmeklēšanas kvalitātes nepietiekamību. Tas zināmā mērā ir saistāms ar izmeklētāju (pamatā vecāko virsnieku) nepietiekamajām profesionālajām zināšanām, arī nenokomplektēto amatu vietu dēļ.

Izvērtējot vairākus policijas vecāko virsnieku izglītošanas modeļus, IeM noraidījusi ierosinājumu atjaunot Policijas akadēmiju gan neadekvāti lielo budžeta līdzekļu izmaksu dēļ, gan atzīstot nespēju izpildīt Augstskolu likuma prasības, gan arodizglītības programmas Policijas darbs apdraudētības dēļ, koledžu integrējot augstskolā. Tāpat vairāku iemeslu dēļ atsaucību nav guvis priekšlikums izveidot speciālas struktūrvienības (fakultāti, nodaļu) Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā vai Latvijas Universitātē. Arī no ilgtermiņa sadarbības ar kādu konkrētu Latvijas augstskolu bez iepirkuma konkursa organizēšanas ministrija atteikusies, jo tādā gadījumā, pārmetot godīgas konkurences neievērošanu, riskētu ar tiesvedību no potenciālo interesentu puses.

Iepirkuma komisija izstrādājusi standartus jaunveidojamās profesionālā bakalaura programmas Policijas darbs saturam, iekļaujot tajā obligātu prasību piesaistīt nozares profesionāļus studiju procesā, studiju organizācijas un rezultātu izvērtēšanā, kā arī lielu nozares specializācijas kursu īpatsvaru un šādas specializācijas: Kārtības policijas darbs, Operatīvais darbs, Noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanas darbs, Noziedzīgu nodarījumu ekonomikā izmeklēšanas darbs.

RSU Juridiskās fakultātes profesors un dekāns Andrejs Vilks norādīja, ka tas viss arī ņemts vērā. Patlaban jaunā programma tiek saskaņota ar VP, un pēc tam to paredzēts licencēt, bet pēc gada, kad tā jau būs izmēģināta praksē, arī pieteikta uz akreditāciju. Programmā plānots uzņemt 100 reflektantus, un par valsts budžeta līdzekļiem tiks uzņemtas tikai tās VP amatpersonas, kuras absolvējušas VP koledžu vai likvidētās Latvijas Policijas akadēmijas koledžas izglītības programmu. Cer, ka interese par uzlaboto programmu būs pat lielāka nekā iepriekš, jo līdz šim visas vietas (20 - budžeta, 80 nepilna laika) neesot izdevies aizpildīt. Nav bijis daudz to, kas vēlējušies studēt klātienē, vairāk bijis nepilna laika studējošo, jo tas ļauj apvienot darbu un mācības.

A. Vilks uzsvēra, ka īpaši lielu atsaucību izpelnījies RSU piedāvātais viena semestra ierobežotas pieejamības kurss (par maksu), kurā dažādās jomās strādājošie VP darbinieki var papildināt savas zināšanas viņus interesējošās jomās. Lekcijas lasa ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu pasniedzēji, un triju gadu laikā studējošo skaits šajā kursā pieaudzis pat trīskārt.