Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

RPIVA: Šadurskis atkal publiski melo

© F64

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) ir sašutusi, ka izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis pirmdien, 16. janvārī, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" atkal atļāvies dezinformēt sabiedrību nolūkā panākt argumentus RPIVA pievienošanai Latvijas Universitātei.

Ministrs raidījumā paziņoja, ka tieši RPIVA ir izvēlēta augstskolu konsolidēšanai, jo esot svarīgs "zinātniskais sniegums", un akadēmija pēdējo piecu gadu laikā, ministra vārdiem, esot "sastrādājusi akurāt 9 zinātniskās publikācijas" iepretim 1700 LU publikācijām.

Pretēji ministra teiktajam, RPIVA mācībspēki iepriekšējo trīs gadu laikā ir nākuši klajā ar 43 zinātniskajām publikācijām Web of Science datu bāzē, 16 monogrāfijām un vairāk nekā 200 publikācijām starptautiskajos izdevumos. RPIVA diez vai varētu “sastrādāt” 1700 publikācijas piecos gados, jo tās personāla skaits ir ievērojami mazāks par LU.

"Ir kauns klausīties, kā tik augsta valsts amatpersona kā ministrs ir gatavs daudzkārt publiski melot, lai tikai panāktu sev vēlamo rezultātu, kas netiek pamatots ne ar kādu objektīvu un patiesu informāciju. Argumentu vietā atkal tiek piedāvāti meli. Tas arī liek uzdot jautājumu - cik patiesi ir visi pārējie ministra apgalvojumi, ieskaitot viņa teikto par visu RPIVA filiāļu saglabāšanu, iesākto programmu turpināšanu, RPIVA kā vienīgo reorganizācijai pakļaujamo augstskolu un citām lietām, ar kurām K. Šadurskis mēģina aizmālēt acis studentiem, mācībspēkiem un visai sabiedrībai", atzīst RPIVA vadība.

Neskatoties uz ministra neētisko rīcību, RPIVA joprojām aicina uzsākt visaptverošu, atklātu un demokrātisku diskusiju "ceļa kartes" izveidei izmaiņām Latvijas pedagoģiskās izglītības sistēmā, kas vērstas uz izglītības kvalitātes un pieejamības uzlabošanu, kā arī resursu efektīvu izmantošanu.

RPIVA atgādina, ka tā sagatavo vairāk skolotāju, nekā visas pārējās Latvijas augstskolas kopā; tai ir filiāles astoņās Latvijas pilsētās, un tieši tajās, kurās nav reģionālo augstskolu, kas realizētu tādas pašas vai līdzīgas studiju programmas. Visi RPIVA studiju virzieni ir akreditēti uz maksimālo termiņu - 6 gadiem, turklāt augstskola ir ieguvusi Latvijā augstāko novērtējumu sociālajās zinātnēs Technopolis starptautiskajā zinātnisko institūciju izvērtējumā.

Būdama pēc studentu skaita trešā lielākā IZM finansētā augstskola Latvijā, RPIVA patērē ievērojami mazāk valsts budžeta līdzekļu, nekā citas augstskolas. 2016. gadā no visiem RPIVA studentiem tikai 16% studēja valsts finansētajās studiju vietās. Praktiski visu RPIVA studiju programmu absolventiem ir valstī viens no augstākajiem nodarbinātības īpatsvariem, akadēmijas pamatprogrammu - "Pirmsskolas un sākumskolas skolotājs" un "Sākumskolas skolotājs" ar tiesībām mācīt vienu mācību priekšmetu pamatskolā” absolventu vidū sasniedzot pat 100%.