Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Meitenes IT jomā – kāpēc ne!

«ES UZSKATU, kā jebkurā nozarē, arī IT sevi ir jāpierāda ar reāliem darbiem – ko tu saproti, vari un proti, un dzimums līdz ar to nav būtisks,» saka Annija Strode © F64

Pēdējā laikā, īstenojot dažādas aktivitātes, piemēram, rīkojot programmēšanas nodarbības speciāli meitenēm, darba devēji mēģina iedrošināt jaunas sievietes apsvērt studijas un karjeras iespējas strauji augošajā informācijas tehnoloģiju (IT) jomā, laužot arī aizspriedumus, ka IT nav atbilstoša darba vieta meitenēm.

Izvēli par labu šai nozarei izdarījusi Annija Strode, apliecinot, ka IT patiešām paver daudzpusīgas darba iespējas un darba devēju acīs tu jau esi vērtīgs, pat esot vēl students.

Divi varianti

Annija stāsta, ka vēl pamatskolā viņa svārstījusies starp divām izvēlēm - ekonomiku un IT. Skolā bija gan programmēšanas stundas, kas deva ieskatu informācijas tehnoloģiju pasaulē, kā arī Annija iesaistījās Skolēnu mācību uzņēmumu programmā, kas savukārt ļāva izzināt uzņēmējdarbības vidi. Abas jomas saistīja interesi, tomēr galu galā Annija nolēma augstskolā padziļinātāk apgūt IT nozari - tā viņai šķita perspektīvāka joma. «Es gan sākotnēji šaubījos, vai spēšu visu apgūt, saprast, vai programma nebūs tomēr par sarežģītu,» atceras Annija. Nedrošību pārvarēt palīdzēja tuvākie, un nu jau trešo gadu jauniete ir piederīga Rīgas Tehniskās universitātes studentu saimei. «Domāju, ka grupā būšu vienīgā meitene, taču tā nebija - esam piecas, turklāt pēdējos gados redzu, ka arvien vairāk meiteņu piesaista IT. Es uzskatu, kā jebkurā nozarē, arī IT sevi ir jāpierāda ar reāliem darbiem - ko tu saproti, vari un proti, un dzimums līdz ar to nav būtisks,» domā Annija. Saprotot, ka nozarē pārmaiņas notiek daudz straujāk, nekā studiju programmas spēj tām fundamentāli mainīties līdzi, Annija pirmo praktisko rūdījumu izvēlētajā specialitātē guvusi, piedaloties konkursos un, protams, praksēs.

Izstrādā aplikāciju

Piemēram, viņa kopā ar studentu Reini Veseri piedalījusies Rīgas brīvostas pārvaldes rīkotajā zinātniskās pētniecības darbu konkursā Osta pilsētai, un tajā viņu izstrādātā mobilo lietotne plūca uzvaras laurus, proti, viņi nāca klajā ar priekšlikumiem informācijas tehnoloģiju risinājumu ieviešanā Rīgas brīvostā, tajā skaitā padziļināti attīstot ideju par loča kvīts automatizēšanu. Jaunieši konkursa žūrijai atklāja ne vien idejas teorētisko pusi, bet arī pašu izstrādāto elektroniskās loča kvīts prototipu. Tas izgatavots, lai pierādītu, kā elektroniskās loču kvīts ieviešana var atvieglot un pilnveidot precizitāti loča ikdienas darbā.

Prakse Ķīnā

Savukārt praktizējusies Annija ir ne tikai Latvijā, bet arī Ķīnā - tur viņa kopā ar vēl diviem studentiem viesojās divas nedēļas. Tika nedaudz apgūta gan ķīniešu valoda, gan jauniešiem bija iespēja ciemoties uzņēmumā Huawei un iepazīties ar viņu jaunākajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem. «Es biju pārsteigta, cik liels ir Huawei, uzņēmumam ir pat izveidota sava pilsētiņa. Mēs dzīvojām šīs pilsētas sadaļā, ko dēvēja par dārzu. Taču tajā bija slimnīca, banka, veikali, sporta zāle, tenisa korti, četri baseini. Sapratu - ja tu strādā Huawei, tu principā tur dzīvo - viss ir darīts tā, lai cilvēks justos maksimāli pietuvināts uzņēmumam,» stāsta Annija. Viņa arī norāda - ja vien būtu vairāk brīva laika, viņa turpinātu ķīniešu valodas apguvi arī tepat Latvijā. «Neesmu valodniece, un šķita, ka ķīniešu valoda man nepatiks. Patiešām sākotnēji neko nevarēja saprast - taču jau pēc nedēļu ilgām apmācībām varēja atšķirt jautājuma teikumus, saprast vairākus vārdus, atsevišķus teikumus.»

Komanda Norvēģijā

Pašreiz viņas dienas grafiks pakārtots samērā striktam iepriekš izvērtētam plānam, lai paspētu būt gan apzinīga studente, gan noderīga darbiniece. Annija šobrīd strādā apdrošināšanās sfērā, pildot kvalitātes nodrošināšanas speciālistes pienākumus. «Tas ir ļoti analītisks darbs, jo regulāri ir jāpārbauda sistēmas, jāizvērtē manas komandas darbs. Jāpiebilst, ka komanda atrodas Norvēģijā, līdz ar to sazināmies attālināti,» norāda jauniete. Lai arī darba diena lielākoties paiet pie datora, tomēr Annija skaidro, ka veicamie uzdevumi nav vienveidīgi. Viņa uzskata, ka IT nozarē strādā ļoti radoši cilvēki, jo nav vienotas metodes un paņēmienu, kā konkrēto darbu veikt, piemēram, uzrakstīt kādu programmu, - katrs izdomā savu risinājumu. Prāts ir allaž nodarbināts.

Pareizs lēmums

Nelielu darba pieredzi Annija guvusi arī telemārketingā, taču ātri vien secināja, ka šī joma nav piemērota viņai. Telemārketingā viņa pastrādāja, būdama 1. kursa studente, bet pārējās darba gaitas (ieskaitot arī praksi) saistītas ar IT.

Annija pēc pieredzes secina, ka atrast darbu apgūstamajā jomā nav sarežģīti, turklāt jebkurā uzņēmumā, kurā viņa interesējusies par prakses iespējām, praktikantam arī maksāta alga. «Darba samaksa praktikantam nav salīdzināma ar to, ko saņem speciālists, bet tik un tā ir pietiekama, lai dzīvotu.»

Katrā ziņā viņa ir apmierināta ar savu lēmumu savu profesionālo ceļu saistīt ar IT - tur viņa sevi saredz arī nākotnē.