Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Vidusskolas beidzēju klupšanas akmens – matemātika

Divkārt palielinājies centralizēto matemātikas eksāmenu nenokārtojušo skaits © F64

Centralizētos eksāmenus šogad nav nokārtojuši divtik vairāk 12. klases beidzēju nekā pērn un arī aizpērn. 5% barjeru nav pārvarējuši 234 izglītojamie: 35 latviešu valodā un 199 matemātikā. Tieši eksaktie priekšmeti ierasti ir vislielākais klupšanas akmens – it īpaši profesionāli tehnisko un vakara vidusskolu beidzējiem.

Matemātika, latviešu valoda un svešvaloda ir obligātie eksāmeni, kas jāliek visiem vispārējās vidējās izglītības ieguvējiem. Pārbaudījumus matemātikā un latviešu valodā kārtoja nedaudz vairāk nekā 14 000 skolēnu, angļu valodu izvēlējās gandrīz 13 000 skolēnu, krievu valodu - 2500, bet vācu valodu - 93. Šā gada tendence: vidusskolās un ģimnāzijās nedaudz pieaudzis to absolventu īpatsvars, kuri izmēģināja spēkus bioloģijas, fizikas un ķīmijas eksāmenā, skaidro Valsts izglītības un satura centra (VISC) pārstāve Diāna Āboltiņa, norādot, ka šogad VISC izsniedzis 19 427 centralizēto eksāmenu sertifikātus. (10. jūnijā jau izsniegti dokumenti 4329 pamatskolu beidzējiem mazākumtautību izglītības programmās.)

Kopumā vērtējot jauniešu sniegumu centralizētajos eksāmenos, varot secināt, ka šogad tas ir uzlabojies angļu un latviešu valodā. Nedaudz zemāki rezultāti ir ķīmijā un krievu valodā (svešvalodā), krietni vājāki tie ir Latvijas un pasaules vēsturē un matemātikā. Diemžēl pieaudzis arī izkritušo skaits: 35 nav spējuši uzrādīt pietiekamas zināšanas latviešu valodā, bet 199 matemātikā. Kā rāda VISC statistika, 2015. gadā šādu neveiksmīgu eksāmenu kārtotāju bija 96, bet 2014. gadā - 135. Arī tad nesekmīgo visvairāk bija matemātikā (attiecīgi 62 un 113) un latviešu valodā (27 un 21).

Līdzīgi kā iepriekšējā mācību gadā, arī šajā valsts ģimnāziju vidējie rezultāti eksāmenos ir daudz augstāki par vidējiem rezultātiem valstī, un zemāki tie ir vakarskolu un profesionālo mācību iestāžu izglītojamiem.

Vakar priekšpusdienā sertifikāti bija sasnieguši Rīgas skolas. Natālijas Draudziņas vidusskolā tos saņēma 20 absolventu. Rezultāti kopumā esot vērtējami kā labi, visi ir sekmīgi nokārtojuši, izkritušo nav, īsi informēja skolas direktors Pēteris Ševčenko. Cik zinot, tādu neesot arī pārējās Centra rajona vidējās izglītības mācību iestādēs. Viņa vadītajā skolā jau tradicionāli uzteicami tiekot kārtots angļu valodas eksāmens, arī latviešu valodā procenti esot augstāki nekā vidējie valstī, matemātikā gan tikai mazliet. No izvēles priekšmetiem vislielākā atsaucība bijusi vēsturei, pāris divpadsmitie kārtojuši bioloģiju, bet viens fiziku.

Savukārt Draudzīgā aicinājuma Cēsu valsts ģimnāzija dokumentus vēl gaidīja atvedam, taču direktore Dace Eglīte pauda cerību, ka netīkamu pārsteigumu nebūs. Viņa gan atzina, ka tāpat kā gadu no gada atšķiras beidzēju sekmes, tāpat arī rezultāti eksāmenos. Diemžēl arī ģimnāzijā sliktāki rādītāji esot tieši matemātikā, un neliels skaits skolēnu izvēlas kārtot eksāmenus citos eksaktajos priekšmetos. Šogad maz bijis fizikas un ķīmijas piekritēju, arī informātika vairs neesot prioritāšu sarakstā. No izvēles pārbaudījumiem priekšroka tiekot dota ekonomikai un kulturoloģijai, vēl arī ģeogrāfijai. D. Eglīte ir ievērojusi tendenci, ka arvien vairāk skolēnu necenšas izpildīt visus uzdevumus, bet tikai tik daudz, lai «pietiekami procentu būtu». Iespējams, tas ir tāpēc, ka mainījušās jauniešu prioritātes un vērtību sistēma.

Arī Aizkraukles vakara vidusskolas direktors Andris Antāns novērojis šādu pieeju eksāmenu kārtošanai. Tas varbūt esot skaidrojams ar šā laikmeta pārmērīgo informācijas apjomu, jaunieši tādējādi cenšas sevi norobežot no «visa liekā». Gaidot sertifikātus, direktors visvairāk bažījoties par rezultātiem matemātikā. Viņš uzskata, ka VISC tomēr būtu jāsagatavo divi varianti šim pārbaudījumam - sarežģītākais un atvieglinātais. Tieši pēdējais būtu jākārto vakarskolu un profesionālo skolu audzēkņiem. Patlaban prasības tomēr esot par lielu, līdz ar to rezultāti vāji.

Vaboles vidusskolā šogad bijuši tikai septiņi absolventi, kuri, starp citu, visi kārtojuši piloteksāmenu fizikā un ar gluži labām sekmēm, atzina skolas direktore Elita Skrupska. Acīmredzot uz šā viļņa viens no beidzējiem nolēmis likt arī centralizēto pārbaudījumu šajā priekšmetā. Vēl viens kārtojis bioloģiju, bet 11. klasē jau nokārtota informātika un ekonomika.

Divkārt palielinājies centralizēto matemātikas eksāmenu nenokārtojušo skaits

Latviešu valoda

2014. gads - 21

2015 27

2016 35

Matemātika

2014 113

2015 62

2016 199

Avots: Valsts izglītības un satura centrs