Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ēnu diena – palīgs profesijas izvēlē – notiks 10. februārī

PĒC KATRAS Ēnu dienas tiek veikta jauniešu aptauja. Pērnā gada rezultāti liecina, ka 35% skolēnu tā bija pirmā pieredze interesējošajā nozarē, daudzi norādīja, ka Ēnu diena palīdzēja radīt rīcības plānu, kā kļūt par profesionāli izvēlētajā specialitātē, pozitīvi tika vērtēti arī iegūtie kontakti, 7% saņēma reālu darba piedāvājumu © VUGD arhīvs

Rolands Ševčenko šobrīd ir 2. kursa students, viņš Banku augstskolā apgūst finansista profesiju. Liela loma šādai studiju izvēlei bija Ēnu dienai, kur Rolands iepazina banku nozari. Pēc viesošanās Swedbank viņš nešaubīgi zināja, ka arī pats nākotnē vēlas strādāt bankā.

Mērķis īstenots – pēc vidusskolas absolvēšanas banka piedāvāja viņam vasaras laikā uzņēmumā praktizēties, bet 1. septembrī, līdz ar studiju uzsākšanu, Rolands arī kļuva par pilntiesīgu bankas darbinieku – vispirms pildot jaunākā klientu apkalpošanas speciālista, tagad klientu konsultanta pienākumus.

Šis nav vienīgais veiksmes stāsts, kad dalība Ēnu dienā palīdz izkristalizēt savu sapņu profesiju. Tāda principā ir šā pasākuma būtība – iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties sev interesējošo specialitāti un atbilstoši sagatavoties darba tirgum.

Viss sākās ar Ēnu dienu

Rolands stāsta, ka, būdams vēl skolēns, Ēnu dienā piedalījies vairākkārt. Viņš pusaudža gados bija iecerējis izskoloties par bērnu onkologu, tāpēc vispirms Ēnu dienā iepazina Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas Onkoloģijas nodaļas virsmāsas darbu. Taču redzētais pārvilka treknu svītru šai iecerei. Rolands stāsta, ka līdz tam nebija aizdomājies par šā darba emocionālo pusi. «Ilūziju burbulis bija pārsprādzis, tāpēc nākamais gads man bija pārdomu pilns, ko darīt tālāk. Kad sākās pieteikšanās gadskārtējai Ēnu dienai, rūpīgi pētīju vakances, lasīju aprakstus, visbeidzot atskārtu, ka banku nozare varētu būt man piemērota,» teic Rolands. Šai domai vajadzēja gūt apstiprinājumu, tāpēc viņam Ēnu diena aizritēja Swedbank. Viņu uzrunāja viss – gan acīm ieraugāmais, gan sajūtu līmenī notveramais. Viņš nosprieda, ka banka noteikti būs viņa darbavieta. Ēnu dienā viņš aizpildīja arī prakses pieteikumu. Viņam pašam par pārsteigumu vasaras sākumā jaunietis saņēma uzaicinājumu no bankas uz interviju. Intervija vainagojās ar iegūtu prakses vietu visas vasaras garumā. Rolands filiālē bija klientu sagaidītājs. Bet 1. septembrī viņš ne tikai kļuva par studentu, bet arī pilntiesīgu Swedbank darbinieku. Rolanda amats bija jaunākais klientu apkalpošanas speciālists, bet kopš pērnā gada janvāra viņš ir klientu konsultants bezskaidras naudas filiālē. Ir nosprausti arī tālāki mērķi savā profesionālajā izaugsmē.

Nākamos Ēnu dienu dalībniekus viņš mudina sagatavoties pasākumam un neuztver tikai to kā brīvdienu no skolas. «Lai neapjuktu, kuras vakances no plašā piedāvājuma izvēlēties, iesaku vispirms izvērtēt, kuras jomas nemaz nesaista, tādējādi sašaurinot loku, ko ēnot. Tāpat Ēnu dienā arī pašam jābūt aktīvam. Tikai uzdodot jautājumus, ir iespējams uzzināt daudz ko detalizētāk,» ir pārliecināts Rolands.

Ēnojis vairākas reizes

Arī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases skolnieks Toms Timpars ir aktīvs Ēnu dienu dalībnieks. Piemēram, vienu gadu viņš iepazinās ar tautas kalpu ikdienu Saeimā. Tā gan nebija viņa pirmā viesošanās tur. Toms ir piedalījies arī Jauniešu Saeimā, kas ļauj iejusties deputātu ādā – notiek sēdes, diskusijas par jauniešiem aktuālām tēmām, darbs komisijās. Bet pērn Toms kļuva par ēnu ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam. «Man bija interesanti paskatīties uz politiku no diplomātiskā viedokļa,» piebilst Toms. Savukārt šogad viņš labprāt apmeklētu kādu uzņēmumu, iepazītu mārketinga jomu. Viņš atzīst, ka vēl tikai taustās sava īstā studiju virziena meklējumos, tāpēc, viņaprāt, Ēnu diena ir laba iespēja iegūt priekšstatu par sev saistošo nozari. «Bet pats svarīgākais ir iegūtie kontakti. Ja redzētais ir ieintriģējis, pēc tam caur kontaktiem var iegūt vēl padziļinātāku ieskatu konkrētajā jomā, iespējams, individuāli aprunāties ar kādu speciālistu,» spriež Toms.

Viņš ir gana pārliecināts, ka pēc gadiem pats kļūs par politiķi, taču vispirms esot jāuzkrāj daudzveidīga zināšanu buķete, pieredze. «Gribu, lai vārds «Saeima» cilvēkos neizraisa dusmas, bet lepnumu par tur ievēlētajiem deputātiem. Uzskatu – jo vairāk perspektīvu jauniešu turp dosies strādāt, jo lielāka iespēja, ka ar laiku viņu pārsvars būs daudz lielāks par tiem, kas tur ir aizsēdējušies un principā pat kavē Latvijas attīstību,» uzsver Toms.

Fokuss – inženierzinātnes, IT

Šogad Ēnu diena, ko rīko praktiskās biznesa izglītības biedrība Junior Achievement Latvija, notiks 10. februārī. Pieteikšanās jau sākusies. Ēnu devēji aicināti reģistrēt savas vakances portālā www.enudiena.lv – līdz 22. janvārim. Savukārt no 4. janvāra pieteikšanos piedāvātajām vakancēm ir arī jau uzsākuši skolēni, potenciālie ēnotāji, un viņu pieteikumi tiks pieņemti līdz 24. janvārim.

Lai pievienotu vakanci, darba devējam jāreģistrējas vai jāatjauno savs iepriekšējo gadu profils portālā un jāaizpilda vakances pieteikuma anketa. Skolēni savukārt izvērtē pieejamās vakances un piesakās uz trīs izvēlētajām vakancēm, rakstot motivācijas vēstuli. Ēnu devējs izskata motivācijas vēstules, izvērtē pieteikumus un apstiprina tos vai noraida. Izšķirošā nozīme principā ir motivācijas vēstulei – jo pārdomātāk tā tiks rakstīta, jo lielāka iespēja dabūt kāroto vakanci, jo jāņem vērā, ka ēnot gribētāju ir krietni vairāk nekā brīvo vakanču, tāpēc, līdzīgi kā darba tirgū, vakances iegūs labākie un motivētākie.

Kā ik gadu, Ēnu dienā tiek akcentēta konkrēta sfēra, šogad uzmanība ir vērsta uz inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju nozarēm, kurās aizvien vērojams kvalificēta darbaspēka trūkums un, ja neizdosies piesaistīt šīm jomām jauniešus, arī nākotnes prognozes, atbilstoši Ekonomikas ministrijas aprēķiniem, nav iepriecinošas – pieprasījums pēc speciālistiem būs akūts.

Darba devēji arvien aktīvāki

Pagājušajā gadā Ēnu dienā piedalījās 1003 ēnu devēji, kuri piedāvāja kopumā 6730 vakanču, kas bija par 18% vairāk nekā 2014. gadā. Arī citus gadus bija novērojams pieaugums. Šo pieaugošo ieinteresētību Junior Achievement Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns skaidro ar situāciju darba tirgū – darba devēju pieprasījums pēc kvalificētiem un motivētiem speciālistiem pārsniedz piedāvājumu. Ja paši uzņēmēji sēdēs, rokas klēpī salikuši, situācija pati par sevi, visticamāk, neuzlabosies, tāpēc viņi arvien aktīvāk atver savas durvis jauniem cilvēkiem, kas vēl tikai meklē savu nākotnes nodarbošanos. «Ēnu diena ir laba iespēja iepazīstināt ar sevi un uzņēmuma darbību talantīgus potenciālos darba ņēmējus, kas šobrīd vēl ir skolēni, taču pēc pāris gadiem jau būs aktīvi darba tirgus dalībnieki,» norāda J. Krievāns.

Pēc katras Ēnu dienas tiek veikta jauniešu un darba devēju aptauja. Pērnā gada rezultāti liecina, ka 35% skolēnu tā bija pirmā pieredze interesējošajā nozarē, daudzi norādīja, ka Ēnu diena palīdzēja radīt rīcības plānu, kā kļūt par profesionāli izvēlētajā specialitātē, pozitīvi tika vērtēti arī iegūtie kontakti, 7% saņēma reālu darba piedāvājumu, bet 6% norādīja, ka pasākums ļāvis saprast, ka izvēlētā profesija nav viņam piemērota. Bet ēnu devēji vēlētos, lai jauniešiem būtu labākas komunikācijas prasmes, spēja argumentēt savu viedokli, lielāka pašiniciatīva.

Pieprasītākās nozares Ēnu dienā:

• Medicīna

• Aviācija

• Finanšu sfēra

• Valsts pārvalde

• Izglītība

• Mediji