Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

1 līdz 1,5 gadus ilgas mācības un profesija rokā

© Scanpix

«Jau kādu laiku, audzinot mazus bērnus, biju izkritusi no darba tirgus un prāts bija pārgājis mājas dzīves režīmā. No mājās sēdēšanas uzreiz darba tirgū ielēkt atpakaļ nevarēju, tāpēc meklēju iespēju atjaunot un gūt jaunas zināšanas,» norāda Ilze Veidemane, kas ir viena no jaunietēm, kuru uzrunājis profesionālo skolu piedāvājums 1 vai 1,5 gadu laikā bez maksas apgūt interesējošu profesiju. Mācību iestādēs uzņemšana jau sākusies.

Ilze Zaļenieku komerciālajā un amatniecības vidusskolā izvēlējās apgūt klientu apkalpošanas speciālista profesiju, «jo skola ir netālu no mājām un man tas bija ļoti svarīgi, jo man mācības jāapvieno ar mazu bērnu audzināšanu. Turklāt man patīk strādāt ar cilvēkiem, ne tikai ar dokumentiem. Patīk, ja varu un spēju citiem palīdzēt. Lieliski, ka radās šāda iespēja mācīties un iegūt specialitāti salīdzinoši īsā laikā (augstskolai šobrīd nepietiktu laika, finanšu, nebūtu iespējas izbraukāt),» secina Ilze.

Ar patiku atceras mācību laiku

Viņa ir pozitīvi pārsteigta par pasniedzēju milzīgo pašatdevi. «Viņiem rūp, lai mēs izprastu pēc iespējas precīzāk apgūstamās tēmas un profesionālajā jomā atspertos. Brīnišķīgi cilvēki un savas jomas profesionāļi, bija interesanti viņos klausīties! Prieks, ka izcili pasniedzēji strādā arī novados, ne tikai Rīgā,» uzslavē Ilze, piebilstot, ka vismaz viņas kursā ar darba meklējumiem visiem veicas labi.

Bet Lienei Celmai darba meklējumi tikai sākušies. «Domāju, ka ar darba atrašanu nebūs grūtību, jo klientu apkalpošanas speciālistam nav vienas noteiktas jomas, kurā varētu strādāt. Ir reālas iespējas strādāt pašvaldības iestādēs, bankās, uzņēmumos un ne tikai,» spriež Liene. Arī viņas izvēle bija par labu klientu apkalpošanas speciālista profesijai, jo «biju dzirdējusi daudz pozitīvu atsauksmju par šo profesiju un darba iespējām pēc profesijas apguves».

Liene uzskata, ka 1 vai 1,5 gadi ir pietiekami ilgs laiks, lai apgūtu visas nepieciešamās teorētiskās un praktiskās zināšanas, lai varētu startēt darba tirgū. Viņa novērtē, ka stundas notiek jaunās, izremontētās skolas telpās. «Patīk stundas, kad visas teorētiskās zināšanas varu izmantot praktiski, lai nostiprinātu savas zināšanas,» stāsta Liene.

Savukārt Artis Briedis Rīgas 3. arodskolā apgūst metinātāja profesiju. «Par šādu izvēli man visvairāk ir jāpateicas dažādiem interneta forumiem par kalšanas prasmēm. Es vēlējos iemācīties vismaz pašus pamatus kalēja amatam. Praktiski visur, kur skatījos, šī amata meistari teica – ja nav iepriekšējas pieredzes darbā ar metālu, tad kalšanu vēl nebūtu ieteicams mēģināt. Tā nu, sekodams sirdij, iestājos Rīgas 3. arodskolā,» stāsta Artis, piebilstot, ka mācību saturs itin labi iepaticies. Arī darba vieta esot aizrunāta. «Esmu jau sarunājis ar prakses vietas vadītāju, ka pēc skolas beigšanas došos pie viņiem strādāt,» uzsver Artis.

Gaidāma vasaras uzņemšana

Sākot ar 8. jūniju, profesionālās skolas uzsākušas dokumentu pieņemšanu mācībām, kas sāksies 2015. gada 1. septembrī. Dokumentus var iesniegt jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem (ieskaitot) gan ar 9., gan 12. klašu izglītību un Jauniešu garantijas ietvaros 1 gada un 1,5 gadu programmās apgūt tautsaimniecībā pieprasītas profesijas. Dokumenti jāiesniedz izvēlētajā skolā. Kopumā jauniešiem ir iespēja izvēlēties kādu no 114 profesionālajām kvalifikācijām.

Mācību laikā nepieciešamības gadījumā būs iespēja papildināt zināšanas eksaktajos mācību priekšmetos tajās programmās, kas saistītas ar inženierzinātnēm, zinātni, tehnoloģijām un matemātiku, kā arī visiem programmas īstenošanas laikā paredzēti karjeras atbalsta pasākumi. Pēc veiksmīgas teorētisko priekšmetu apguves ikvienam jaunietim programmas apgūšanas laikā jāiziet 15 nedēļu prakse un noslēgumā jākārto kvalifikācijas eksāmens.

Stipendija līdz 115 eiro

Mācības profesionālās izglītības programmās ir bezmaksas, un mācību laikā jaunieši saņem mērķstipendiju 70–115 eiro apmērā mēnesī, ja nav bijuši neattaisnoti kavējumi un visos mācību priekšmetos ir iegūts sekmīgs vērtējums. No projekta līdzek ļiem tiek segtas profesionālo izglītības iestāžu skolu dienesta viesnīcu izmaksas, ceļa un naktsmītnes izdevumi līdz 71 eiro mēnesī kvalifikācijas prakses laikā, tiek apmaksāta civiltiesiskā apdrošināšana uz prakses laiku, kā arī tiek nodrošinātas obligātās veselības pārbaudes, ja to paredz izvēlētās profesijas specifika.

Atsevišķu profesiju apguve saistīta ar papildu sertifikātu vai apliecību iegūšanu, kas dod tiesības strādāt izvēlētajā profesijā. Lai profesionālās izglītības iestādes spētu maksimāli nodrošināt absolventu atbilstību darba tirgum, atsevišķās programmās ir iespējama papildu apliecības un sertifikāta ieguve.