Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pedagogi atbalsta jauno atalgojuma modeli un tā turpmāko pilnveidi

© F64

Aprobācijā iesaistītie pedagogi atbalsta pilna laika darba slodzes modeļa izstrādi un pilnveidi, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

IZM šodien notika pedagogu darba samaksas modeļa aprobācijas vadības darba grupas tikšanās ar iesaistīto skolu koordinatoriem, kuras laikā tika pārrunāti un analizēti skolotāju aizpildīto darba laika uzskaites veidlapu rezultāti, izceļot jautājumus par pedagogu slodzes veidojošajām komponentēm, atšķirībām skolēnu skaita ziņā dažādās skolās, par risinājumiem skolēnu skaita ziņā nelielajās, kā arī lielajās skolās.

Aprobācijas vadības darba grupa ir izveidojusi vispārējo mācību priekšmetu skolotāju amata apraksta paraugu, bet skolu direktori sadarbībā ar vietniekiem to pilnveidos atbilstoši darba lapu uzskaites analīzei.

Lielākajā daļā skolu modeļa aprobācija turpināsies līdz novembra beigām, un decembra sākumā tās atsūtīs pilnveidotos amata aprakstus.

36 stundu darba nedēļas aprobācijas procesā ministrija jau ir ieguvusi informāciju, kāds stundu skaits ir nepieciešams izglītības programmu īstenošanai atbilstoši atalgojuma modeļa formulā izmantojamajiem nosacījumiem. Aprobācijas procesā tiek iegūta praksē pārbaudīta informācija par to, kādu pienākumu veikšanai pedagogi patērē proporcionāli visvairāk laika un cik bieži tos veic, piemēram, mācību un audzināšanas darba plānošanai un organizācijai, skolēnu individuālo spēju attīstīšanai, sadarbības veidošanai ar ģimeni un ieguldījumam izglītības iestādes attīstībā.

No oktobra līdz decembrim notiek jaunā modeļa - pilna laika darba slodzes jeb 36 stundu darba nedēļas - aprobācija dažādu izglītības pakāpju skolās, kurā ir iesaistīti aptuveni 2000 skolotāju. Savukārt decembrī tiks izvērtēti aprobācijas rezultāti un veiktas nepieciešamās korekcijas. Aprobācijas otrajā posmā no 2015.gada janvāra līdz jūnijam izvēlētais modelis tiks aprobēts visās Latvijas izglītības iestādēs.

36 stundu darba samaksas modelis neizslēdz darbu uz pilnu vai nepilnu slodzi atkarībā no tā, kā izglītības iestādes vadītājs organizē darbu un nodrošina izglītības iestādi ar resursiem. Darba samaksas aprēķināšanai tiek izmantotas 36 stundas, kas tiek pieņemtas par pilna laika darba slodzi. Pedagogi varēs arī turpmāk strādāt nepilnu slodzi, kā arī vairāk par 36 stundām nedēļā, nepārsniedzot darba likumā noteiktās 40 stundas nedēļā, norādīja IZM.

Saskaņā ar iepriekšējā Ministru kabineta lēmumiem un šīs valdības deklarācijā noteikto uzdevumu līdz 2015.gada 1.septembrim ir jāizstrādā jauns pedagogu darba samaksas modelis, kas būtu aprēķina metodikā caurskatāms un ļautu efektīvāk pārvaldīt finanšu resursus.