Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

AKKA/LAA fotogrāfē cilvēkus pasākumos un fotogrāfijās skaita kopējo apmeklētāju skaitu

© F64 Photo Agency

Vasarā tradicionāli palielinās ne vien izklaides pasākumu pieejamība, bet arī ar to rīkošanu saistīto pārkāpumu skaits, liecina laikraksta "Diena" rīcībā esošā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija.

Biedrības Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) Muzikālo darbu nodaļas vadītāja Ināra Dombrovska pēc muzikālos izklaides pasākumos veiktām pārbaudēm "Dienai" atklājusi, ka daudzi rīkotāji izvairās gan no autoratlīdzības maksāšanas par muzikālo darbu publisku izpildījumu, gan no nodokļu nomaksas.

Viņa novērojusi, ka organizatori savās atskaitēs negodprātīgi uzrāda patieso pārdoto biļešu skaitu, tādējādi atvieglojot sev nodokļu un autoratlīdzību maksājumu slogu.

Ja AKKA/LAA rodoties aizdomas par to, ka koncerta patiesais apmeklētāju skaits bijis lielāks, tad uz nākamajiem šī uzņēmuma rīkotajiem pasākumiem AKKA/LAA pārstāvji dodas paši un novēro, kā tiek tirgotas biļetes. Piemēram, kopējos ieņēmumus no biļešu pārdošanas AKKA/LAA darbinieki iemanījušies noskaidrot, nofotografējot apmeklētāju kopumu un sareizinot to ar biļešu cenu.

Arī kādas pasākumu rīkotājfirmas darbiniece, kas vēlējusies palikt anonīma, laikrakstam atklājusi, ka koncertu rīkotāji no nodokļu nomaksas mēdz izvairīties, galvenokārt izsniedzot VID nereģistrētas biļetes, ko pasākuma apmeklētāji uztver kā darījumu apliecinošu dokumentu, tāpēc neceļ pretenzijas.

Viņa gan norādījusi, ka organizētāji neesot vienīgie grēkāži attiecībā pret VID, jo bieži vien paši mākslinieki vai viņu menedžeri lūdzot honorāru samaksāt aploksnē

Viņasprāt, pasākumu rīkotāji pelēkajā sektorā spiesti strādāt, jo no ieņēmumiem par biļetēm nespēj nosegt visus ar rīkošanu saistītos izdevumus. Iespēja apiet nodokļu nomaksu nepastāvot vienīgi tad, ja biļešu tirdzniecībai tiek izmantoti starpniecības firmu pakalpojumi.

Šogad pakalpojumu sniegšanas nozarē, tajā skaitā izklaides pasākumos, VID veicis 135 tematiskās pārbaudes un pārkāpumi konstatēti pusē gadījumu. Visbiežāk nav tikuši ievēroti kases aparāta lietošanas noteikumi un izsniegti čeki, bet dažos gadījumos pakalpojumu sniedzēja struktūrvienība un arī izmantotais kases aparāts nemaz nav bijis reģistrēts VID, šodien vēsta "Diena".d