Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Prasa samazināt pacienta iemaksu par ārstēšanos slimnīcā līdz 3,51 latam dienā

Medicīnas iestāžu biedrība atklātā vēstulē Veselības ministrijai, Finanšu ministrijai un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai prasa no 2014.gada samazināt pacienta iemaksu par ārstēšanos slimnīcā līdz 3,51 latam dienā līdzšinējo 9,50 latu vietā.

"Latvijā ir augstākie pacientu līdzmaksājumi starp kaimiņvalstīm - Lietuvā šāda līdzmaksājuma nav, Igaunijā tikai 1,10 lati, Latvijā - 9,50 lati," vēstulē norāda biedrības valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne. Viņasprāt, Latvijā pacienta iemaksa par uzturēšanos stacionārā ir nepamatoti augsta.

Biedrība aprēķinājusi, ka pacienta iemaksas maksimālā apmēra noteikšana 3,51 lata apmērā no valsts budžeta prasītu ne vairāk kā septiņus miljonus latu gadā. Savukārt iemaksu samazināšana līdz Igaunijas apmēram jeb 1,10 latiem - ne vairāk kā 9,2 miljonus latu gadā.

Šobrīd valsts kompensē pacientu iemaksas daudzām iedzīvotāju grupām, tostarp bērniem, grūtniecēm, ar infekciju slimībām sirgstošiem pacientiem un trūcīgiem iedzīvotājiem. Biedrības rīcībā esošie dati liecina, ka 2012.gadā šīs kompensācijas slimnīcās bija 16,8 miljonu latu apmērā. Savukārt pacienti, kuri nav atbrīvoti no pacientu iemaksas vai atbrīvoti daļēji, paši slimnīcās samaksājuši 10,2 miljonus latu.

Veselības ministrija šobrīd nav plānojusi no nākamā gada samazināt pacienta iemaksu par ārstēšanos slimnīcā, tomēr ir noteikusi to kā vienu no 2011.-2020.gada veselības aprūpes mērķiem, palielinoties nozares budžetam. Šajā laikā paredzēts pacienta iemaksu un līdzmaksājuma stacionārā samazinājums par 50%.