Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Pieaugt iedzīvotāju sūdzību skaits par valsts valodas likuma neievērošanu

Šogad turpina pieaugt iedzīvotāju sūdzību skaits par valsts valodas likuma normu neievērošanu, sarunā ar aģentūru LETA atzina Valsts valodas centra (VVC) Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis.

Kā norādīja Kursītis, sūdzību skaits ir ievērojami pieaudzis un to ir vēl vairāk nekā iepriekšējā gadā. Pagājušajā gadā bijis liels sūdzību skaita kāpums saistībā ar valodas referendumu, taču šogad vienalga esot vairāk nekā pagājušajā gadā attiecīgajā laika posmā. Tāpat viņš sacīja, ja pērn, salīdzinot ar 2010. un 2011.gadu, sūdzību skaita kāpums bija 50%, tad šogad būs vēl vairāk.

Kursītis atklāja, ka sūdzības lielākoties ir par valsts valodas nelietošanu profesionālo pienākumu veikšanai nepieciešamā apjomā, it sevišķi apkalpojošajā sfērā.

Viens no iemesliem pieaugošajam sūdzību skaitam, pēc Kursīša domām, ir tas, ka palielinās iedzīvotāju skaits, kuri neprot krievu valodu, it īpaši jauniešu vidū.

Jau ziņots, ka par Valsts valodas likuma prasību pārkāpumiem pērn administratīvi sodīta 1051 persona. Kā akcentēja Kursītis, kopumā pagājušajā gadā ir saņemtas un izskatītas 1144 sūdzības par Valsts valodas likuma prasību pārkāpumiem, kas ir gandrīz par 50% vairāk nekā 2011.gadā.

VVC Valodas kontroles nodaļa pērn kopumā veica 5590 pārbaudes, bet par administratīvajiem pārkāpumiem ir sāktas 2307 lietvedības.