Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

"Durgas templim" piemēro 10 000 latu sodu

© Publicitātes foto

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atzinis, ka reliģiskā organizācija "Om Tat Sat", kas iepriekš darbojās ar nosaukumu "Durgas templis", īstenojusi negodīgu komercpraksi, un tai piemērojis naudas sodu 10 000 latu apmērā, vienlaikus uzliekot par pienākumu izbeigt negodīgu komercpraksi, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PTAC pārstāvji.

Reliģiskās organizācijas "Om Tat Sat" pārkāpums izpaudies kā maldinošu apgalvojumu ietveršana reklāmās par semināriem, nodarbībām un pasākumiem melnās maģijas lāsta noņemšanai, svara zaudēšanai, naudas pievilināšanai un citos veidos. Organizācija sniegusi arī maldinošu informāciju saistībā ar samaksu par pakalpojumu, radot patērētājiem iespaidu, ka samaksa par attiecīgajiem pakalpojumiem jāveic "brīvprātīgi", kas neatbilst patiesībai.

PTAC lietas izpētes gaitā, izvērtējot 17 reklāmas, kas tika izplatītas presē, un septiņas reklāmas, kas tika izvietotas mājaslapā, konstatējis, ka reliģiskā organizācija "Om Tat Sat" sniegusi izplatīšanai reklāmas dažos laikrakstos, tādos kā "Vakara Ziņas", "Māja", "Ieva", "Privātā Dzīve", "Čas", "Tava Programma", "Sveiks" u.c., kā arī mājaslapā "www.dvesele.lv", kuras iepriekšējais nosaukums bija "www.durga.lv", aicinot patērētājus uz šīs organizācijas rīkotajiem pasākumiem.

PTAC izvērtēja reliģiskās organizācijas izplatīšanai sniegtās reklāmas par šādiem tās rīkotajiem pasākumiem - melnās maģijas noņemšanas seminārs, vēdiskais seminārs "Ideāla figūra mēneša laikā neskaitot kalorijas", seminārs "Naudasmaka noslēpumi naudas piesaistīšanai", seminārs "Vēdiskā naudas formula", pasākums "Naudas Dievietes Lakšmī pudža, kas padara finansiāli bagātu", pasākums "Ičhāpūrtas Devī maģiskais rituāls, kas piepilda visas vēlēšanas", "Angabāra jogas" nodarbības.

Reklāmās konstatēti maldinoši apgalvojumi, piemēram, par svara zaudēšanu, lāstu noņemšanu, tāpat sniegtas reāli neeksistējošu vai izdomātu personu atsauksmes. Piemēram, "Durgas tempļa" publicēšanai iesniegtajā informācijā par vēdisko semināru "Ideāla figūra mēneša laikā neskaitot kalorijas" tika ietverta personas "Jana Ozoliņa (41) Advokāte" atsauksme, taču Latvijas zvērināto advokātu sarakstā šāda persona nav atrodama.

Arī reliģiskā organizācija "Om Tat Sat" nesniedza PTAC pierādījumus par to, ka šāda persona reāli eksistē un ir sniegusi attiecīgas atsauksmes. Turklāt tika konstatēts, ka dažviet reklāmās viens un tas pats cilvēks stāsta par vienu un to pašu gadījumu, minot atšķirīgas personas kā attiecīgo semināru vadītājus vai arī atšķirīgas personas stāsta identisku stāstījumu.

Reklāmās ietverta maldinoša informācija saistībā ar samaksu par pakalpojumu, radot iespaidu, ka patērētājiem jāveic "brīvprātīgi" ziedojumi, kas neatbilst patiesībai. "Durgas tempļa" izplatīšanai iesniegtajos paziņojumos tā iekasētais maksājums lielākoties tika nosaukts kā "ziedojums" vai "atbalsta maksājums", kas vidusmēra patērētājam varēja radīt iespaidu par to, ka tas ir brīvprātīgs maksājums, bet patiesībā šis maksājums bija obligāts.

PTAC jau iepriekš brīdinājis patērētājus par reliģiskās organizācijas "Durgas templis", pašreiz reliģiskā organizācija "Om Tat Sat", realizēto negodīgu komercpraksi. PTAC aicina patērētājus būt uzmanīgiem un nekļūt par šīs organizācijas realizētās negodīgas komercprakses upuriem, kā arī aicina plašsaziņas līdzekļus nepieņemt publicēšanai reklāmas, kuras tika atzītas par negodīgu komercpraksi, kā arī rūpīgi izvērtēt citu līdzīga satura reklāmu publicēšanu.

Kā ziņots, šī gada aprīļa sākumā aizdomās par maldinošu komercpraksi PTAC sāka izvērtēt "Durgas tempļa" reklāmas, kurās tiek piedāvāta ļauno garu izdzīšana, iespēja mēneša laikā panākt ievērojamu svara zudumu.