Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Mākslinieki apsūdz galeriju Bastejs

© F64 Photo Agency

Vairāki latviešu mākslinieki apvienojuši spēkus pret galerijas Bastejs negodīgajām darbībām, vēršot uzmanību, ka galerijas vadītāja Baiba Morkāne dažos gadījumos nav maksājusi māksliniekiem autorhonorārus par pārdotajiem darbiem un nav atdevusi nerealizētos mākslas darbus pēc līgumu darbības beigām.

Gleznotāja Jana Briķe šovasar uzvarēja tiesas prāvā par honorāru un darbu atgūšanu 30 000 latu vērtībā, taču šo summu nav saņēmusi joprojām. Savukārt mākslinieki Roberts un Lilija Dineri savus galerijā izstādītos darbus atguvuši, samaksājot par tiem izpirkuma maksu.

Nauda nav atgūta

Šobrīd vairāki mākslinieki gatavo iesniegumu Ekonomikas policijai, lai turpinātos kriminālprocess pret galerijas Bastejs veiktajām noziedzīgajām darbībām par vairāku mākslas darbu neatdošanu un honorāru nemaksāšanu autoriem. Viņi uzskata, ka galerijas vadītājas Baibas Morkānes darbība ir bijusi nelikumīga.

«Ar šo galeriju sekmīgi sadarbojos jau kopš studiju gadiem, taču pirms dažiem gadiem uzzināju, ka tā pārdod manas gleznas, nemaksājot man atlīdzību, un pārdošanas faktu noliedz. Iesūdzēju galeriju tiesā, kurā uzvarēju, taču drīz pēc sprieduma pasludināšanas SIA Galerija Bastejs tika likvidēta, izvairoties no pienākuma pildīt tiesas lēmumu,» Neatkarīgajai stāsta māksliniece Jana Briķe. Tiesa apmierināja viņas prasību par nerealizēto mākslas darbu atdošanu un autorhonorāru atmaksāšanu, taču, neskatoties uz tiesas lēmumu, gleznotāja līdz šim nav atguvusi ne mākslas darbus, ne samaksu par darbiem. «Firmas, kas ir paslēpušās aiz šā nosaukuma, mainās regulāri, un nav, no kā tiesiski prasīt atbildību,» saka Jana Briķe. Galerijas vadītāja Baiba Morkāne vien paskaidro: «Jana Briķe tiesā vērsās pret SIA Galerija Bastejs, bet šobrīd uzņēmums darbojas kā Bastejs un partneri, ir nomainījušies īpašnieki.» Viņa apgalvo, ka pēc tiesas sprieduma stāšanās spēkā Jana Briķe nav ar viņu sazinājusies par darbu un naudas atgūšanu, taču māksliniece uzsver, ka ir sūtījusi vairākas vēstules gan elektroniski, gan ar pasta starpniecību. «Uz jautājumu, vai Janai Briķei ir cerība atgūt savus darbus, galerijas vadītāja atbild lakoniski: «Kāpēc viņa līdz šim nav par tiem likusies ne zinis?» Baiba Morkāne aicina katru mākslinieku ar savām sūdzībām vērsties pie viņas atsevišķi un izrunāt radušos situāciju.

Cietušo daudz

Sūdzības par galerijas darbību radušās arī šogad. Māksliniece Lilija Dinere, kura kopā ar Robertu Dineru noslēdza līgumu ar SIA Bastejs un partneri par šoruden notiekošo izstādi, stāsta: «Jau trīs dienas pirms kopizstādes beigām mūsu darbi no galerijas tika aizvesti un nobēdzināti mums nezināmā vietā. Tikai, kad iesaistījās policija, masu mediji un mēs izspiešanas un draudu rezultātā samaksājām izpirkuma maksu 2000 eiro vērtībā [saskaņā ar līgumu māksliniekiem par izstādi bija jānorēķinās ar saviem darbiem šīs summas apmērā – L. B.], atguvām savus darbus.» Viņi vērš uzmanību uz to, ka galerija arī regulāri organizē mākslas darbu izvešanu uz ārzemēm bez likumiskās saskaņošanas ar to autoriem, kā arī piedāvā māksliniekiem sadarbības līgumus, kas klaji pārkāpj mākslinieku autortiesības.

Mākslinieku sagatavotajā paziņojumā pausts, ka no galerijas Bastejs pretlikumīgās darbības ir cietuši tādi autori kā Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Normunds Brasliņš, Lilija Dinere, Roberts Diners, Vija Zariņa, Anna Baklāne, Jana Briķe, Agate Apkalne, Kalvis Zuters, Kristīne Rubene, Reinis Virtmanis, Aivars Vīlipsons, Valdis Brože, Ingmārs Usas un citi.

Jābūt uzmanīgiem

Gleznotāja Vija Zariņa atzīst, ka viņai ir cilvēciski grūti vērsties pret galerijas vadītāju Baibu Morkāni, ar kuru daudzus gadus bija izveidojusies veiksmīga sadarbība, taču arī viņa pievienosies topošajam iesniegumam: «Lai arī esmu cietusi daudz mazāk nekā citi mākslinieki, uzskatu, ka galerijas vadītāja ir rīkojusies negodprātīgi. Viņa arī man joprojām nav atdevusi autorhonorāru par trim zīmējumiem, par kuriem man pienāktos saņemt 1000 latu; tikai pateica, ka nauda viņai esot izzagta no somiņas, liekot saprast, ka honorāru neatgūšu.»

Zvērināta advokāte Ieva JudinskaBandeniece skaidro: «Par galerijas Bastejs darbību informāciju esmu guvusi no masu medijiem, un šis gadījums izskatās pēc rafinētas shēmas. Tiek veidotas citas kompānijas, lai noslēgtu arvien jaunus līgumus. Pat Janas Briķes gadījumā, kad bijis tiesas spriedums par naudas piedzīšanu un darbu atgūšanu, galerija uz to nereaģē – vienkārši līdzšinējais uzņēmums tiek likvidēts. Turpmāk māksliniekiem es ieteiktu būt uzmanīgiem, izvērtējot, kam uzticēt savus darbus. Mākslinieku vide Latvijā ir diezgan šaura, tāpēc var painteresēties par galerijas iepriekšējo pieredzi un jānoskaidro, vai citi nav cietuši no šā uzņēmuma.» Mākslinieki aicina atsaukties arī citus cilvēkus, kuri bijuši iesaistīti galerijas Bastejs un tās vadītājas Baibas Morkānes jebkāda veida pretlikumīgās darbībās.

***

UZZIŅAI

• Gleznotāja Jana Briķe šovasar uzvarēja tiesas prāvā pret SIA Galerija Bastejs par honorāru un darbu atgūšanu 30 000 latu vērtībā, bet prasīto nav atguvusi

• Galerija Bastejs māksliniecei Vijai Zariņai ir parādā 1000 latu honorāru par trim zīmējumiem

• Mākslinieki Roberts un Lilija Dineri savus galerijā Bastejs izstādītos darbus atguvuši, samaksājot par tiem izpirkuma maksu

• Profesoram Normundam Brasliņam galerijas vadītāja nav samaksājusi 4500 latu par pārdotu zīmējumu, aizbildinoties ar to, ka viņš atņēmis sadarbības partneri