Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Latvijā

Šodien visā Latvijā notiks Lielā Talka

Šodien,21. aprīlī, Visā Latvijā notiks Lielā Talkas diena, kas paies ūdeņu zīmē, sakopjot teritorijas ap ezeriem, upēm un citām ūdens krātuvēm.

Lielā talka piedalīsies visi novadi un paredzēts, ka tiks sakopti gandrīz pusotrs tūkstotis vietu. Pavisam Lielajai Talkai pieteiktas 1490 vietas.

Lielā talka visā Latvijā notiks rīt no plkst.9 līdz plkst.15.

Smiltenes novadā tiks sakoptas trīs novada upes - Rauza, Palsa un Abuls. Upes attīrīs sanesumiem, lai atdzīvinātu laivošanas tradīciju, sakārtos upju krastus, lai saglabātu brīnišķīgo dabas ainavu.

Jāpiebilst, ka šīs upes ir nozīmīgas ar to, ka ir lašveidīgo zivju ūdeņi, savukārt Rauzas upe ir viena no retajām upēm, kur ir saglabājušās Latvijas Sarkanajā Grāmatā ierakstīto ziemeļu upespērleņu kolonijas.

Valmierieši sakops Gaujas krastus un tiem pieguļošās teritorijas. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) kopā ar kolēģiem sakops Pūču gravas un Vējupītes apkārtni Gaujas nacionālajā parkā. Apkārtnē, kurā notiks talka, koncentrējas nozīmīgas aizsargājamās dabas vērtības, un tā ir bagāta ar pazemes avotiem. Pūču gravai raksturīgas unikālas reljefa formas, tās apkārtne ir iecienīta tūristu vieta, tādēļ svarīgi to sakopt un radīt labākus priekšnoteikumus esošo dabas vērtību saglabāšanai.

Valsts prezidents un Lielās Talkas patrons Andris Bērziņš kopā ar Valsts prezidenta kancelejas darbiniekiem piedalīsies Lielajā talkā un no kārkliem veidos aizsargsienas Gausajā jūdzē - posmā starp Jaunķemeriem un Lapmežciemu.Iecerēts nostiprināt jūras krastu, lai stiprajās vēja brāzmās tas netiktu izskalots.

Liepājas pilsētas Domes darbinieki sakops Liepājas ezera piekrasti.

Daugavpils domes darbinieki talkas dienā ieplānojuši sakopt apkārtni pie avotiņa Mežciemā un pie Šuņu ezera krastu Mazās Ezeru ielas apkaimē pie Čornajas upītes ietekas.

Ventspilī notiks pilsētas sakopšanas darbi, putnu būrīšu izgatavošana un jaunu kociņu stādīšana.

Rīgā - Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts piedalīsies Ķengaraga "Avotiņa" apkārtnes netālu no Daugavas krasta, bet Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš Brīvdabas muzeja teritorijas sakopšanā.

Partijas "Vienotība" biedri Lielās Talkas ietvaros Rīgā sakops Pļavnieku mežu, bet veselības ministre Ingrīda Circene kopā ar ministrijas darbiniekiem talkos Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīcā.

Rīgā starp ēkām Maskavas ielā 170/1, 170/2, Kojusalas ielā 21a un Balvu ielā 9 talkas laikā tiks izveidots Saules pagalms. Lai pagalms Maskavas ielā pārtaptu par Saules pagalmu, talkas laikā tiks labiekārtots bērnu rotaļu laukums, veikti apzaļumošanas darbi, uzstādīti jauni soliņi, koka baļķu kāpšļi un citas dekoratīvas instalācijas.

Saules pagalms ir Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes studenšu Lienes Švarces, Anitas Apeles, Andras Odumānes un Dārtas Dambes, kā arī ainavu arhitektes Helēnas Gūtmanes vadībā izstrādāts projekts. To izstrādāja pēc asociācijas Latgales priekšpilsētas attīstībai pieteikuma uzvaras Lielās Talkas Pagalmu sakārtošanas un labiekārtošanas konkursā, iegūstot ekskluzīvu iespēju sakopt un labiekārtot pagalmu par projekta līdzekļiem. Saules pagalms būs viens no skaistākajiem un interesantākajiem pagalmiem Latgales priekšpilsētā.

Šogad tiks labiekārtoti pagalmi Rīgā, Jelgavā, Madonā, Priekules novada Kalētu ciematā un Ciblas novada Felicianovas ciematā. Pērn projekta ietvaros tika sakopti un labiekārtoti pagalmi Alūksnē, Rīgā, Dobelē, Liepājā, Rēzeknes novadā.

Latvijas zemūdens medību klubs attīrīs Daugavas gultni un krastus Rīgā.

Jau trešo gadu talkā savāktos atkritumus Rīgā uz poligoniem bez maksas izvedīs "L&T". Arī paša uzņēmuma darbinieki iesaistīsies talkā, sakopjot Ezermalas ielu un Ķīšezera krasta posmu pie Ķīšezera kanāliņa, darot to kopā ar Rīgas Teikas vidusskolas skolēniem.

Šogad talkai pieteikts rekordliels talkas norises vietu skaits. Lielās talkas laikā savākto atkritumu apjoms ar katru gadu samazinās.

Lielā talka Rīgā noslēgsies ar atpūtas pasākumu Kronvalda parkā.

Plkst.16 Kronvalda parkā tiks svinīgi atklāta nodibinājuma "Rīga 2014" veidota PET pudeļu korķīšu karte, kuras radīšanā roku pielikuši visi tie Latvijas iedzīvotāji, kas piedalījās Lielās talkas un Latvijas Radio 2 organizētajā korķīšu vākšanas akcijā. Pēc kartes izgatavošanas tā tiks iemūžināta fotogrāfijā un nosūtīta kā sveiciens no Latvijas visām pasaules valstīm, kuras šogad iesaistījušās "Let's do it! World Cleanup 2012" akcijā un šogad organizē Lielo talku.

Valstis, kurās šogad norisinās Lielās talkas pasākumi, pasaules kartē tiks atzīmētas ar "Coca-Cola" dzērienu korķīšiem, tādējādi simbolizējot arī "Coca-Cola Hellenic", viena no pasaulē lielākajiem "The Coca-Cola Company" produktu ražotājiem un izplatītājiem, ilgtspējīgo pieeju uzņēmējdarbībai, domājot gan par vides jautājumiem, gan investīcijām vietējā kopienā.

PET korķīšu pasaules karte būs 54 kvadrātmetrus liela, un tās veidošanā tiks izmantoti vairāk nekā 25 000 korķīšu.

Lielā Talka šogad notiks piekto reizi. Lielās Talkas ideja ir balstīta uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, radot saliedētību, pozitīvismu un labi padarīta darba sajūtu. Lielās Talkas idejas autore ir rakstniece Anna Žīgure, bet pati ideja aizgūta no igauņiem. Lielās Talkas tradīcija aizsākās ar talku 2008. gada 13.septembrī, kas bija kā iedzīvotāju dāvana Latvijai tās 90. dzimšanas dienā. Nākamās talkas notika 2009.gada 18.aprīlī un 2010.gada 24.aprīlī, kā arī 2011.gada 30.aprīlī.

Katru gadu talka piesaista arvien vairāk cilvēku. 2011.gadā Lielajā talkā piedalījies rekordliels dalībnieku skaits - 190 000 talcinieku. 2010.gadā Lielās talkas darbos iesaistījās 150 000 līdz 160 000 dalībnieku, kas bija par aptuveni 50 000 dalībnieku vairāk nekā 2009.gadā.