Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Novērš traucējumus Rīgas meteoradara darbībai

Aizvadītajā nedēļā VAS "Elektroniskie sakari" (turpmāk - VAS ES) speciālisti veica intensīvu darbu, lai Rīgas meteoradara darba frekvencē 5660 MHz mazinātu radiotraucējumu līmeni. Traucējumus meteoradaram izraisa Rīgā un tās apkārtnē uzstādītās platjoslas bezvadu datu pārraides iekārtas, kas izmanto koplietošanas frekvenču joslu 5470-5725 MHz pārkāpjot tās izmantošanas nosacījumus.

Nedēļas laikā veikto radiofrekvenču spektra uzraudzības aktivitāšu rezultātā Rīgā un tās tuvākajā apkārtnē VAS ES speciālisti atklāja 11 koplietojamas radiofrekvences piešķīruma lietošanas atļaujas pārkāpumus, kas bija saistīti ar dinamiskās frekvences izvēles (DFS) funkcijas neizmantošanu. Minētā funkcija sevī ietver radara detektēšanu un radara izmantotā frekvenču kanāla automātisku atbrīvošanu.

Par visiem pārkāpumiem sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli, kas tiks izskatīti normatīvajos aktos noteiktā kārtībā.

VAS ES atzīst, ka koplietošanas radiofrekvenču joslas elektronisko sakaru komersantu vidū ir iecienītas, jo organizējot radiosakarus šajās joslās, ir atļauts nodarboties ar komercdarbību bez Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas frekvenču lietošanas tiesību un VAS ES atļaujas saņemšanas - jāievēro vien koplietošanas atļaujā noteiktās vispārīgās prasības attiecībā uz radiostaciju tehniskajiem parametriem. Taču lietotāju skaits strauji pieaug un blīvāk apdzīvotās vietās, sevišķi Rīgā šajā frekvenču diapazonā strādājošām radioiekārtām līdzāspastāvēšana kļūst aizvien sarežģītāka. Novērots, ka komercdarbības ietvaros frekvenču lietotāji meklē risinājumus, kas bieži ir pretrunā ar MK noteikumu Nr.1151 "Noteikumi par radiofrekvenču spektra joslu sadalījumu radiosakaru veidiem un iedalījumu radiosakaru sistēmām, kā arī par radiofrekvenču spektra joslu izmantošanas vispārīgajiem nosacījumiem (Nacionālais radiofrekvenču plāns)" tehniskajām prasībām un ierobežojumiem koplietojamo frekvenču joslu izmantošanā.

Lai pilnībā novērstu meteoradaram radītos traucējumus un nepieļautu turpmāku šādu traucējumu rašanos, VAS ES turpina veikt pastiprinātu frekvenču joslas 5650 - 5670 MHz izmantošanas kontroli. VAS ES aicina elektronisko sakaru komersantus, kuri pakalpojumu sniegšanai izmanto vai plāno izmantot frekvenču joslu 5470-5725 MHz, rūpīgi pārbaudīt, vai viņu izmantotās platjoslas bezvadu datu pārraides iekārtas tiek darbinātas, ievērojot tām noteiktos tehniskos nosacījumus un ierobežojumus.

VAS ES atgādina, ka gadījumos, kad ir novēroti radiotraucējumi un radioiekārtas lietotas, pārkāpjot normatīvo aktu prasības par radiofrekvenču spektra lietošanu, VAS ES ir tiesīga pieprasīt šādu radioiekārtu darbības tūlītēju pārtraukšanu. Atbildību par pārkāpumiem nosaka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 146. un 1461. pants.

Rīgas meteoradars, kas darbojas frekvenču joslā 5650 - 5670 MHz, uzstādīts, lai skenētu Latvijas gaisa telpu un nodrošinātu meteorologus un hidrologus ar precīzu un operatīvu informāciju par nokrišņiem, pērkona negaisiem, krusu un citām laika parādībām. Uz šo nozīmīgo informāciju un tās kvalitāti paļaujas valsts aviācijas dienesti un citas svarīgas valsts infrastruktūras institūcijas.