Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Žagars uzņemsies operas vadību

Līdzšinējais Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors Andrejs Žagars Neatkarīgajai apstiprināja, ka uzņemsies operas vadīšanu arī turpmāk, pieņemot Kultūras ministrijas izstrādāto darba līgumu.

Iepazīstoties ar līguma nosacījumiem, A. Žagars sacīja, ka «neredzu pamatu to neparakstīt, taču vēl joprojām strādājam pie tā, lai saskaņotu detaļas».

Jau vēstīts, ka kultūras ministre Žaneta JaunzemeGrende (Nacionālā apvienība) iepriekš neapstiprināja A. Žagaru atkārtoti operas direktora amatā, kurš bija vienīgais pretendents konkursā un kuru amatam virzīja arī konkursa komisija. Ministre savu lēmumu pamatoja ar iespējamām nopietnām finanšu problēmām operā, tomēr piektdien Ž. JaunzemeGrende pieļāva, ka ar līdzšinējo operas direktoru varētu noslēgt terminētu līgumu ne ilgāk kā uz gadu ar konkrētiem uzdevumiem tuvāko triju mēnešu laikā. Viņa uzstāja arī uz likuma par operu grozīšanu, lai paplašinātu operas valdi no pašreizējā viena līdz trim valdes locekļiem, kā arī sabiedrības uzticības padomes izveidošanu, kas sekotu LNO darbībai.

Pirmdienas vakarā A. Žagars apstiprināja, ka ir saņēmis Kultūras ministrijas sastādīto līguma projektu un «neredz pamatu to neparakstīt», taču, tā kā saņēmis to tikai vēlu pēcpusdienā, joprojām turpinās darbs pie «detaļu saskaņošanas». Pirms līguma saņemšanas A. Žagars intervijā Latvijas Radio vakar sacīja: «Man ir svarīgi, kādu atbildību uzņemsies ministrija un valsts... Ekonomijai, ja tā radīs kādus tālākejošus kvalitātes zudumus, es īsti nepiekrītu... Mana kā vadītāja atbildība ir nevis nīkulīgi uzturēt šo žanru, bet saglabāt izcilību.