Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Par nepamatotu cietumsodu Latvijas pilsonis no Igaunijas var pieprasīt 40 tūkstošus latu

Latvijas pilsonis Arnolds Logins tiesā var pieprasīt 56 551 eiro (39 744 latu) kompensāciju no Igaunijas valsts par cietumā pavadīto laiku, jo Igaunijas Augstākā tiesa atcēla zemāku instanču tiesas lēmumu piespriest viņam četru gadu cietumsodu, atzīstot, ka viņam pienācies tikai sešu mēnešu cietumsods.

2009.gada oktobrī sāktā izmeklēšanā Latvijas pilsonis Arnolds Logins tika apsūdzēts par uzbrukumu diviem saviem paziņām Igaunijas dienvidu Vilandes apriņķī, vienam ar kruķi iesitot pa galvu, bet otram ar saplēstu pudeli sadurot kaklu, radot dzīvībai bīstamus ievainojumus.

Šā gada martā Tartu apriņķa tiesa pirmajā instancē atzina Logina vainu fiziskā uzbrukumā un smagu miesas bojājumu nodarīšanā, piespriežot viņam četru gadu cietumsodu, kā arī nosakot piecu gadu aizliegumu iebraukt Igaunijā. Tiesa savu spriedumu pamatā balstīja uz viena cilvēka liecību, kas apgalvoja, ka Logins viņam uzbrucis ar pudeli.

Logina advokāts iesniedza apelācijas sūdzību Tartu apriņķa tiesā un Augstākajā tiesā, apgalvojot, ka tiesvedībā ir apstākļi, kas runā apsūdzētajam par labu.

Tartu apriņķa tiesa nolēma, ka neprecizitātes liecībās nepierāda, ka tieši Logins uzbruka ar pudeli upurim, un atzina viņu vainīgu vien par fizisku uzbrukumu, savukārt Augstākā tiesa nolēma, ka abas iepriekšējās instances tiesas nav pietiekami ņēmušas vērā atšķirības upura liecībās, pirmām kārtām jau par to, vai viņš notikušā brīdī atradās alkohola reibumā.

Augstākā tiesa norādīja, ka abas iepriekšējās tiesu instances ir nopietni pārkāpušas kriminālprocesuālo kārtību.

Augstākā tiesa Loginu attaisnoja arī apsūdzībās par smagu miesas bojājumu nodarīšanu, un, ņemot vērā, ka viņam piespriesto sešu mēnešu cietumsodu viņš par fizisku uzbrukumu jau ir izcietis, tiesa lika viņu nekavējoties atbrīvot no cietuma.

Tiesa nolēma, ka Latvijas pilsonis nepamatoti cietumā pavadījis 583 dienas.

Igaunijā pastāv prakse, ka nepamatoti cietumā ieslodzītie var pieprasīt septiņkārtēju minimālo algu par katru cietumā nepamatoti pavadīto dienu jeb, pēc pašreizējās minimālās algas, 97 eiro (68 latus). Tas nozīmē, ka Logins Igaunijas valstij var pieprasīt 56 551 eiro (37 744 latus).