Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Vidzemē un Latgalē solārijos konstatē pārāk lielu UV starojumu

Veselības inspekcija (VI), veicot pārbaudes Vidzemes un Latgales solāriju studijās un citās iestādēs, 14 no 37 solāriju iekārtām konstatējusi pārsniegtu pieļaujamo ultravioletā (UV) starojuma līmeni, informē Veselības inspekcijā.

Pārbaudot 37 solāriju iekārtas, kas atrodas dažādos skaistumkopšanas salonos, solāriju studijās un citviet, VI konstatējusi, ka to UV starojumu līmenis pārsniedz atļauto – 0,3 W/m2.

Tāpat atsevišķos gadījumos pārkāpumi konstatēti attiecībā uz iekārtu tehniskās dokumentācijas un pases neesamību vai nepilnībām ierakstos – solāriju iekārtu pasēs vai tehniskajā dokumentācijā nav uzrādīts apliecinājums par UV iekārtas radīto maksimālo efektīvo UV starojuma līmeni.

VI ir uzdevusi iekārtu īpašniekiem novērst neatbilstības prasībām un minētajām 14 solāriju iekārtām nodrošināt atbilstošu UV starojumu.

Veselības inspekcija turpinās pārbaudīt iestādes, kurās tiek izmantoti solāriji. Pārbaudes tiek veiktas, VI piedaloties "Prosafe" organizētajā projektā "Otrais kopīgais solāriju tirgus uzraudzības projekts". Projekta mērķis ir nodrošināt kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojuma higiēnas un nekaitīguma prasību ievērošanu Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Inspekcija norāda, ka ikvienam solārija apmeklētājam ir jābūt informētam par nekaitīguma prasībām kosmētiskā iedeguma iegūšanas pakalpojumiem. Tādēļ VI atgādina, ka atbilstoši noteikumiem par UV iekārtas radītā maksimālā efektīvā UV starojuma līmeņa apliecinājumu kalpo UV iekārtas tehniskā dokumentācija un lampu ražotāja izsniegtā atbilstības deklarācija vai mērījumu rezultāti.

Tāpat ne retāk kā reizi mēnesī jābūt veiktiem ierakstiem – elektroniski vai papīra formā – par UV iekārtu lampu maiņu, to nolietojuma pakāpi, kā arī jebkurām tehniskajām pārbaudēm. Šiem datiem pēc pieprasījuma jābūt pieejamiem patērētājiem un Veselības inspekcijai.