Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Aplēsts, cik "Patria" bruņumašīnu Latvijā varētu saražot gada laikā

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Latvijā ik gadu ir plānots saražot aptuveni 30 "Patria" bruņumašīnu, aģentūra LETA noskaidroja Aizsardzības ministrijā (AM).

SIA "Defence Partnership Latvia" ražotnē jauno bruņutransportlīdzekļu pilna cikla ražošana tiks uzsākta šī gada maijā, kā rezultātā pirmais transportlīdzeklis testu veikšanai būs gatavs ne ātrāk kā šī gada jūlijā. AM ir identificējusi vairākus iespējamos risinājumus, lai jauno bruņumašīnu testi varētu notikt tepat Latvijā.

Bruņutransportlīdzekļu pilna cikla ražošana ir nozīmīgs solis pašmāju militārās industrijas attīstībā, norāda ministrijā, jo kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas tik plaša mēroga militāro transportlīdzekļu ražošana mūsu valstī neesot īstenota. Latvijā ik gadu ir iecerēts saražot aptuveni 30 "Patria" bruņutransportierus, kas ir būtiski ne tikai militārās industrijas nodrošināšanai, bet arī nacionālās industrijas attīstībai un stiprināšanai.

Jau ir uzsākta normatīvo aktu sakārtošana, lai turpmāk varētu nodrošināt militārās tehnikas testēšanu Latvijas teritorijā. Tikmēr AM un Nacionālie bruņotie spēki (NBS) piedāvās operatīvu risinājumu, kas ietekmēs NBS izvirzīto piegāžu grafiku. Ņemot vērā, ka līdz šim, saskaņā ar ražošanas grafiku, bruņumašīnu testi tika veikti Somijā, arī līdzšinējās piegādes NBS nav kavētas, norāda AM.

Atrisinot neskaidrības attiecībā uz vēl ekspluatācijā nenodotu transportlīdzekļu reģistrēšanu, tiks mazināti šķēršļi arī citiem uzņēmumiem īstenot speciālās militārās tehnikas pilna vai daļēja cikla ražošanu Latvijā.

Aizsardzības nozares sadarbība ar uzņēmumu "Defence Partnership Latvia" ir sekmīga, un komersants ir vairākkārt apliecinājis spēju sasniegt izvirzītos ražošanas un piegādes mērķus.

Tāpat būtiski, ka bruņumašīnu ražošana ir daļa no starpvalstu sadarbības programmas, kurai pievienojušās Somija, Zviedrija un Vācija, kā arī par dalību tajā var lemt jebkura cita sabiedrotā valsts. Sadarbības programmas mērķis ir īstenot militārās tehnikas izpēti un ražošanu īpaši dalībvalstu bruņoto spēku vajadzībām, akcentē ministrija.

Saskaņā ar portālā "Firmas.lv" pieejamo informāciju, "Defence Partnership Latvia" 2022.gadā strādāja ar 519 370 eiro apgrozījumu un 129 392 eiro zaudējumiem. Uzņēmums reģistrēts 2020.gadā, un tā pamatkapitāls ir 203 777 eiro.

"Defence Partnership Latvia" līdzīpašnieki ir SIA "Patria Latvia" (70,03%), kuras vienīgais īpašnieks ir Somijā reģistrētais "Patria ISP", un SIA "Unitruck" (29,97%), kas pieder Normundam Driļevskim.