Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

"Eurostat": Latvijā mazumtirdzniecības kāpums martā bijis lielāks nekā ES un eirozonā vidēji

© Dmitrijs Suļžics/MN

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā martā, salīdzinot ar pagājušā gada trešo mēnesi, palielinājies par 2,8%, kas ir straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" otrdien publiskotie dati par 23 bloka dalībvalstīm.

Mazumtirdzniecības apmērs martā salīdzinājumā ar attiecīgo mēnesi pērn palielinājies 17 ES valstīs, par kurām pieejami dati. Straujākais kāpums bijis Polijā (+14,8%), Luksemburgā (+10,3%) un Horvātijā (+8,9%), bet lielākais kritums reģistrēts Beļģijā (-4,6%), Igaunijā (-2,3%) un Austrijā (-2%). Lietuvā mazumtirdzniecības apmērs pieaudzis par 5,6%.

ES valstīs, par kurām pieejami dati, mazumtirdzniecības apgrozījums martā gada salīdzinājumā pieaudzis kopumā par 2%, bet eirozonas valstīs - par 0,7%.

Tikmēr salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi mazumtirdzniecības apmērs martā ES palielinājies par 1,2%, bet eirozonā - par 0,8%.

Lielākais kāpums mēneša izteiksmē bijis Polijā (+7,3%), Kiprā (+4,8%) un Ungārijā (+2%), straujākais samazinājums fiksēts Zviedrijā (-1,8%), Maltā (-1%) un Austrijā (-0,8%), bet Īrijā un Portugālē mazumtirdzniecības apmērs saglabājies iepriekšējā mēneša līmenī. Latvijā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 1%, Lietuvā - par 1,2%, bet Igaunijā - par 0,5%.

Dati nav pieejami par Čehiju, Grieķiju, Itāliju un Rumāniju.