Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Kā Latvijas un Lietuvas enerģētiķi palīdz kolēģiem Ukrainā

© Kaspars Krafts/F64

Latvijas un Lietuvas energouzņēmumi palīdz atjaunot kara laikā sabojāto Ukrainas enerģētikas infrastruktūru.

Par to kontekst.lv pastāstīja uzņēmumā “Augstsprieguma tīkls” (AST).

AST jau vairākkārt veicis ziedojumus Ukrainas atbalstam un tās energosistēmas atjaunošanai un turpinās to darīt, pastāstīja uzņēmuma pārstāve Līva Jēgere: “Pērn jau nodevām ukraiņu kolēģiem 22 transportlīdzekļus — autotorņus, vieglās automašīnas un apvidus kvadriciklus, kā arī citus.”

Pagājušajā gadā Ukraina no Latvijas enerģētiķiem saņēma 66 tonnas dažādu augstsprieguma tīklu iekārtu un transformatoru eļļas, ko ukraiņi varēs izmantot vismaz 20 gadus savas energosistēmas atjaunošanai.

Latvijas enerģētiķi sadarbībā ar ukraiņu kolēģiem noskaidro, kādas iekārtas un materiāli ir visvairāk nepieciešami Ukrainai. Pēc tam iekārtas, kas ir Latvijas enerģētiku rīcībā, tiek nodotas ukraiņu pusei.

Nesen ukraiņu enerģētiķu grupa apmeklēja Lietuvu, lai izvērtētu iespēju izmantot iekārtas no iepriekš slēgtajām Lietuvas spēkstacijām un Ignalinas AES. Par to ziņoja laikraksts “Novaja gazeta.Baltija”.

2015. gadā Lietuvā tika apturēta Viļņas siltumelektrostacija, kā arī pārtraukta Elektrēnu spēkstacijas 1. un 2. bloka ekspluatācija. Savukārt Ignalinas AES tika slēgta 2009. gadā. Lietuvas Enerģētikas ministrija uzskata, ka slēgtās elektrostacijas varētu kļūt par “donoriem”, atjaunojot Krievijas armijas sagrautās elektrostacijas Ukrainā.