Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Vairāki novadi un nevalstiskās organizācijas griežas pie Rinkēviča ar aicinājumu

© MN

Latvijas vairāku novadu iedzīvotāji un nevalstiskās organizācijas ir griezušās pie Saeimas deputātiem un valsts prezidenta E.Rinkēviča ar kopēju aicinājums sadzirdēt un ņemt vērā Latvijas iedzīvotāju viedokli, kā arī aicina parakstīties par iniciatīvu “Par administratīvi teritoriālās reformas likuma atvēršanu un kļūdu labošanu” portālā "Mana balss", ko parakstījuši daudzi latvija siedzīvotāji un nevalstiskās organizācijas.

Ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pieņemšanu un tā spēkā stāšanos 2020.gada 23.jūnijā, noslēdzās administratīvi teritoriālā reforma (ATR), kuras izvirzītais mērķis bija - līdz 2021.gadam izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas spēj nodrošināt tām likumos noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā, un sniedz iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus par samērīgām izmaksām.

Diemžēl ATR mērķis nav sasniegts pat līdz šim brīdim - 2024.gadam!!!

To, ka ATR savu mērķi nesasniegs, bet radīs vairāk zaudējumus, nekā ieguvumus, jau prognozēja Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongress, Latvijas pašvaldību savienība, Latvijas Zinātņu akadēmijas konsilijs, Satversmes tiesas pieaicinātie eksperti, novadu domes un iedzīvotāju kopienas. Plašsaziņa līdzekļos nav atrodams praktiski neviens pozitīvs viedoklis par ATR, izņemot VARAM ministra J.Pūces un viņa pietuvināto biedru teiktais par reformu. Savukārt pret ATR ir atrodami materiāli, kur iedzīvotāji vienojās kopējos piketos pie Saeimas un VARAM, novadu domju priekšsēdētaju kopējs aicinājums atkāpties VARAM ministru un atlikt ATR, un arī par Vislatvijas iedzīvotāju protesta akciju, kurā tika daudzu simtu smagās tehnikas vienības, bloķējot valsts ceļus.

Šobrīd, pēc ATR, pašvaldību vara ir koncentrēta novadu centros, kuri arī tikai attīstās, bet pagasti un pilsētas ir atstātas novārtā, radot nomales efektu. Izveidotās novadu teritorijas ir pārāk lielas efektīvai pašpārvaldei!!! Iedzīvotājiem ikdienā nav sasniedzama pašvaldības vadība, kā arī daudzi pašvaldības pakalpojumi nav saņemami uz vietas. Līdz ar ko iedzīvotājiem nākas tērēt papildus savus resursus un laiku. Iedzīvotājiem ATR ir nesis tikai papildus neērtības un pilnīgi nekādus ieguvumus. Iedzīvotājiem nav vairs iespējas tieši piedalīties sava novada pārvaldībā un vietējā vara nav sasniedzama.

Saeima šajā sesijā plāno veikt izmaiņas Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā. Mēs, vairāku bijušo novadu iedzīvotāji savu viedokli esam pauduši vietējās aptaujās un vairākas šī brīža novadu pašvaldību domes ir pieņēmušas lēmumus par novadu sadali, saprotot, ka turpmāka novadu attīstība ir nobremzēta un nebūs normāli iespējama, ka pašvaldības iedzīvotājs ATR procesā ir zaudētājs un valdības plānoto citu reformu (piem. izglītības) rezultātā, Latvijas reģioni tiek pakļauti iznīcībai, visu koncentrējot tikai centros. Arī minētajā likumā paredzētās valstpilsētu apvienošanas ar novadiem tieši norāda uz šādu rezultātu.

Mēs, bijušo Babītes, Carnikavas, Dundagas, Garkalnes, Ikšķiles, Ilūkstes, Jēkabpils, Kandavas, Mārupes, Ozolnieku, Rojas un šobrīd esošo Augšdaugavas, Dienvidkurzemes, Jelgavas un Ventspils novadu aktīvie iedzīvotāji esam apvienojušies kopējam mērķim, panākt, lai Saeima beidzot ieklausās vietējo novadu un pagastu iedzīvotājos, kuri vislabāk pārzina vietējās teritorijas attīstību, vajadzības un ir savas dzīvesvietas lokālpatrioti. Vietējās aptaujas un parakstu vākšanas rezultāti dažādos portālos skaidri parāda iedzīvotāju vēlmi labot ATR kļūdas un negatīvo rezultātu, kamēr tas vēl ir iespējams un kamēr iedzīvotāji nav “nolaiduši rokas” un vēl tic Latvijas valsts varai un Latvijai kā demokrātiskai tiesiskai valstij!

Mēs aicinām Saeimu: atjaunot zemāk minēto novadu administratīvās robežas, kādas tās bija līdz 2021. gada 30. jūnijam: Babītes novadu atdalot no Mārupes novada; Carnikavas novadu atdalot no Ādažu novada; Garkalnes novadu atdalot no Ropažu novada; Ikšķiles novadu atdalot no Ogres novada; Kandavas novadu atdalot no Tukuma novada; Mārupes novadu, no tā atdalot Babītes novadu; Ozolnieku novadu atdalot no Jelgavas novada; Rojas un Dundagas novadus atdalot no Talsu novada; kā arī izveidot Sēlijas novadu no bijušajiem Aknīstes, Jēkabpils, Salas un Viesītes novadiem. Atjaunot Ilūkstes novadu, jo Satversmes tiesa pievienošanu Augšdaugavas novadam atzina par neatbilstošu Satversmei. Neapvienot Daugavpils valstspilsētu ar Augšdaugavas novadu; neapvienot Jelgavas valstspilsētu ar Jelgavas novadu; neapvienot Liepājas valstspilsētu ar Dienvidkurzemes novadu; neapvienot Ventspils valstspilsētu ar Ventspils novadu, kā to lēmušas šo novadu domes.

Ir zināms, ka iedzīvotāju konsultatīvās padomes un biedrības ir sākušas iniciatīvas par atdalīšanos no Tukuma novada arī Smārdes un Lapmežciema pagastos, kā arī Sabiles pilsētas un Abavas pagasta atdalīšanos no Talsu novada, veidojot jaunu Abavas novadu kopā ar Kandavas novadu.

Mēs - Latvijas iedzīvotāji reģionos neesam gatavi vēl gaidīt, lai valdība pēc četriem gadiem secinātu, ka ATR nav devusi rezultātus, jo tika zīmēta tikai karte, bet netika izvērtētas situācijas un noteikti skaidri kritēriji, kurus sasniedzot būtu skaidri reformas rezultāti.

Mēs esam gatavi apvienoties ne tikai vēstulē, bet arī protesta akcijās pie Saeimas un visā Latvijā, kā to jau darījām iepriekš. Latvijas reģionos ir spēks!

Citējot mūsu bijušo prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu: Mēs esam stipri! Mēs esam diženi! Mēs esam raženi! Mēs esam skaisti! Mēs zinām, ko mēs gribam! Un ko mēs gribam, to mēs varam ! Ko mēs varam, to mēs darām!