Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Advokāte: Nozieguma pastrādāšanas gaitā Rusiņam bija palīgi

© Ekrānšāviņš

Leons nogalināja mammu! Šis ir teikums, kuru sešus gadus vecs zēns pirms gada teica visiem, ko satika. Leons Rusiņš ir viņa tētis, un viņš mazā puikas acu priekšā pirms gada nogalināja viņa mammu Ivetu. Rusiņš tā arī nav atrasts, raksta lsm.lv.

Pie mājas Jēkabpilī, kurā dzīvoja Iveta ar mammu un abiem dēliem, Latvijas Televīzija satika Ilzi (vārds mainīts). Ilze tagad audzina Ivetas un Rusiņa dēlu. Ilzes vīrs un Iveta ir radinieki. Kad Iveta izšķīrās no Rusiņa, arī Ilzes ģimene piedzīvoja Rusiņa draudus un uzbrukumus. Rusiņš mainījies brīdī, kad Iveta paziņoja par šķiršanos. Kad viņa izlēma šķirties, sākās īsta elle, stāstīja Ilze.

Rusiņš vajāja visus, kas bija saistīti ar Ivetu vai par kuriem viņam likās, ka viņi sievieti atbalsta un palīdz.

Advokāti Annu Nori pārsteidzis atbalsts, ko Rusiņš saņēma. Tāpēc viņa arī pieļauj, ka Rusiņš varētu būt gan dzīvs, gan saņemt palīdzību: "Viņš varēja mainīt savu identitāti, dzīvot inkognito vai ar kādas citas personas dokumentiem. Šī nozieguma pastrādāšanas gaitā Rusiņam bija palīgi. Gan darba devējs, gan sētniece, kas pakalpīgi viņam palīdzēja. Sētniece slaucīja mašīnu - sniegu, lietu, lai tā kamera var uzfilmēt katru Ivetas soli, kad viņa iziet, kur viņa dodas. Viņš to savu mašīnu turēja tieši pretī dzīvoklim, un tur arī bija uzstādīta šī kamera novērošanai. Bet uzsnieg sniegs vai lietus līst, šī mašīna taču ir jānotīra, un tad sētniece pakalpīgi to darīja," stāsta advokāte.

Meitas zaudējumu ļoti pārdzīvoja Ivetas mamma. Radinieki viņu ievietoja pansionātā, jo mammai bija vajadzīga diennakts uzraudzība. "Es esmu priecīga par to, cilvēks ir ļoti atkopies, beidzot ir tāda sajūta, ka viņa ir dzīva! Es viņai uztaisīju lielu bildi, lai viņa atpazīst savus mazbērnus. Mani viņa pazīst, gaida, kad atbraukšu, manu vīru viņa gaida ļoti, bet pārējie viņai ir tā... To posmu viņa savā dzīvē ir izslēgusi," par Ivetas mammu stāsta Ilze.

Ivetas advokāte un mazā dēliņa juridiskā pārstāve Nore norāda: "Protams, tas, ka šis slepkava nav noķerts un atrasts, rada cilvēkiem gan bažas, gan raizes, gan arī nedrošības sajūtu, ka tādi slepkavas staigā apkārt. Man jādomā, ka viņš kļūdīsies kādā brīdī. Es neticu, ka viņš varētu būt sev nodarījis pāri un atņēmis sev dzīvību. Man liekas, ka tādi cilvēki to nedara."

Ir pagājis gads. Mainīti likumi. Tagad varmākas, kuri pārkāpj aizliegumu tuvoties cietušajam vai draud, var ielikt cietumā līdz pat trim gadiem.

Rusiņš izsludināts starptautiskā meklēšanā. Par īpašiem nopelniem juridiskās palīdzības sniegšanā Ivetas advokāte Nore saņēmusi augstu apbalvojumu - Advokatūras goda zīmi. Kolēģi novērtējuši to, kā viņa pēc Ivetas slepkavības iestājās par cietušo sieviešu tiesībām.

Nore sacīja: "Es katrā ziņā to novērtēju, ka kolēģi ir novērtējuši manu attieksmi pret darbu un jutos tiešām pagodināta. Bet lieta būs pabeigta tikai tad, kad mēs zināsim, ka Rusiņš ir aizturēts vai ir atrasti pierādījumi, vai viņa ķermenis. Tad mēs visi varēsim justies beidzot droši."

Ivetas jaunākais puika tagad iemācījies par mammu saukt Ilzi, bet savas mammas kapu nevienam citam apkopt neļauj.

Jau ziņots, ka 2023.gada 16.aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983.gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika. Rusiņam bija 19 kriminālprocesi, no kuriem 18 - par to, ka viņš nepilda lēmumu par aizsardzību pret vardarbību.