Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: Kā Latvijas iedzīvotājus ietekmējis karš Ukrainā?

© pexels.com

Turpinoties Krievijas militārajai agresijai Ukrainā, 76% iedzīvotāju atzīst, ka karš Ukrainā negatīvi ir ietekmējis viņu emocionālo stāvokli, liecina pētījumu kompānijas "Kantar" veiktās aptaujas dati.

Vairāk nekā desmito daļu jeb 12% iedzīvotāju karš ir ļoti lielā mēra ietekmējis, ceturto jeb 24% - lielā mērā ietekmējis, bet 40% iedzīvotāju - nedaudz ietekmējis.

Teju piektā daļa jeb 17% Latvijas iedzīvotāju ir norādījuši, ka karš Ukrainā kopumā nav negatīvi ietekmējis viņu emocionālo stāvokli, bet 7% iedzīvotāju nav varējuši sniegt konkrētu atbildi šajā jautājumā.

Dati liecina, ka kara Ukrainā ietekme uz Latvijas iedzīvotāju emocionālo stāvokli pakāpeniski mazinās. Divu gadu laikā ir būtiski samazinājies to Latvijas iedzīvotāju skaits, kuru emocionālo stāvokli karš Ukrainā kopumā ir ietekmējis - no 85% uz 76%. Turklāt būtiski ir samazinājies tieši to iedzīvotāju īpatsvars, kurus šie ģeopolitiskie notikumi ir ietekmējuši ļoti lielā mērā un lielā mērā, pieaugot to iedzīvotāju skaitam, kurus šie notikumi ir ietekmējuši nedaudz.

Dati sociāldemogrāfiskajās grupās liecina, ka karš Ukrainā viņu emocionālo stāvokli kopumā ir ietekmējis negatīvi, latvieši - 81% ir norādījuši salīdzinoši biežāk nekā iedzīvotāji ar krievu vai citu tautību - 68%. Tikmēr 23% aptaujāto krievu vai citas tautības iedzīvotāju ir atzinuši, ka karš Ukrainā viņu emocionālo stāvokli kopumā nav ietekmējis, kamēr latviešu vidū šis rādītājs ir gandrīz divas reizes zemāks - 13%.

To, ka karš Ukrainā viņu emocionālo stāvokli kopumā ir ietekmējis, vidēji biežāk ir norādījuši Latvijas iedzīvotāji ar augstāko izglītību, finanšu un apdrošināšanas jomā strādājošie, pakalpojumu jomā nodarbinātie, kā arī lielajos uzņēmumos (250 un vairāk darbinieku) strādājošie.

Ģeopolitisko satricinājumu ietekmi uz savu emocionālo stāvokli caurmērā biežāk ir uzsvēruši arī iedzīvotāji, kuriem ir vidēji zemi ģimenes ienākumi - no 601 līdz 1000 eiro uz vienu cilvēku mēnesī.

Skolēni un studenti šajā pētījumā salīdzinoši biežāk ir atzinuši, ka ģeopolitiskie notikumi - karš Ukrainā - viņus ir ietekmējuši nedaudz vai nav ietekmējuši nemaz (79%), kamēr pirms diviem gadiem veiktajā aptaujā viņi būtiski biežāk nekā citas iedzīvotāju grupas minēja, ka karš Ukrainā viņus ir negatīvi ietekmējis ļoti lielā vai lielā mērā (71%).

"Kantar" pētījumu veica no 2024. gada 26. līdz 28. martam, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 800 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 65 gadiem.