Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Pētījums atklāj dramatisku ainu - 67% cilvēku ir smagi miega traucējumi

© pixabay.com

Pērn, veicot miega izmeklējumus, 67% gadījumu konstatēti vidēji smagi vai smagi traucējumi, uzsvēris veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Epilepsija un miega slimības ir vienas no biežākajām hroniskajām neiroloģiskajām slimībām bērnu un pieaugušo vecumā. Latvijā vairāki desmiti tūkstoši cilvēku cieš no epilepsijas un miega slimībām. Lai arī epilepsija var sākties jebkurā vecumā, pirmās lēkmes visbiežāk novēro līdz pilngadības sasniegšanai.

Valsts apmaksāti epilepsijas ķirurģiskās ārstēšanas pakalpojumi un miega izmeklējumi Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) tiek veikti ne tikai bērniem, bet arī pacientiem dažādās vecuma grupās.

Trešdien atklātas BKUS Epilepsijas un miega medicīnas centra (EMMC) jaunās telpas.

Tās ļaus palielināt izmeklējumu veikšanas apjomu un kvalitāti. Centra darbinieki arī varēs pilnvērtīgi turpināt izglītojošo darbu gan ar pacientiem un viņu ģimenēm, gan ekspertu līmenī konsultēt un apmācīt speciālistus no Latvijas un citām zemēm par epilepsijas ārstēšanu, epilepsijas ķirurģiju un miega medicīnu, informēja Veselības ministrija.

Jauno telpu izbūve un izmeklējumiem nepieciešamos iekārtu iegāde finansēta no valsts budžeta līdzekļiem, piesaistot arī ziedotāju atbalstu telpu iekārtošanai. EMMC jauno telpu izbūve un aprīkošana izmaksājusi 1 578 718 eiro. Darbs paveikts aptuveni gada laikā.

Līdz šim epilepsijas un miega izmeklējumi BKUS notika pielāgotās telpās Neiroloģijas un neiroķirurģijas nodaļā.

"Bērnu slimnīcas mērķis ir, audzējot kapacitāti, izveidot valstī vadošo ārstniecības un zināšanu pārneses centru epileptoloģijas un miega medicīnas jomā," atklāšas pasākumā izteicās BKUS valdes locekle Zane Straume.