Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Politologs nosauc Kariņa lielāko kļūdu

© Ģirts Ozoliņš/MN

Līdz ar Valsts kontroles (VK) ziņojumu par speciālajiem avioreisiem bijušā Ministru prezidenta un ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) politiskā karjera ir beigusies, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes dekāns, politologs Jānis Ikstens.

Viņš norādīja, ka, visticamāk, Kariņš atgriezīsies Saeimā, tomēr opozīcijas deputāti VK revīzijā secināto pieminēs katrā izdevīgā brīdī un nekāda dzīve bijušajam premjeram parlamentā nebūs.

Taujāts, kāda bija Kariņa kļūda, Ikstens atzīmēja, ka kļūda bija turpināt izvēlēties dārgos un nepamatotos speciālos avioreisus, kad Covid-19 pandēmijas ierobežojumi bija beigušies.

Politologa ieskatā, ja arī Kariņš būtu atkāpties laikā, kad skandāls uzņēma apgriezienus, tas viņu parādītu cienījamākā gaismā, taču tas nekādā veidā neatceltu faktus, par kuriem runā VK. Ikstens uzsvēra, ka runa nav tikai par VK ziņojumu, bet arī par iespējamām juridiskajām sekām, jo par šo situāciju nopietni ieinteresējušās arī tiesībsargājošās institūcijas.

Runājot par VK ziņojuma ietekmi uz "Jaunās vienotības" reitingiem, politologs atzīmēja, ka partijas atbalstītāju pulks nav viendabīgs. Daļu veido cilvēki, kas ir lojāli un atteiksies no sava atbalsta tikai kaut kādos ārkārtējos apstākļos, daļu veido arī veido tādi cilvēki, kuri savas politiskās simpātijas varētu mainīt ātrāk. Viņš uzskata, ka tieši otrā daļa būs tā, kas varētu no "Jaunās vienotības" nedaudz attālināties, taču, vai tas patiešām notiks, rādīs laiks un sabiedriskās domas aptaujas.

"Patlaban signāli ir dažādi. Ja mēs runājam par atbalstu "Jaunajai vienotībai" Saeimas vēlēšanās, tad patlaban partija ir noslīdējusi uz trešo vietu un atrāviens no pirmās vietas ir mata biezumā. Savukārt, ja mēs skatāmies uz pilsoņu atbalstu gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, tur kritums līdz šim nav nofiksēts tik liels," sacīja Ikstens.