Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Pērn reģionālajos autobusu maršrutos nav izpildīti 1785 reisi; cik lieli sodi piespriesti pārvadātājiem?

© pexels.com

Reģionālajiem sabiedriskā transporta pārvadātājiem pērn piespriesti sodi kopumā 25 740 eiro apmērā, kas ir par 39,8% vairāk nekā 2022.gadā, kad pārvadātājiem piespriesto sodu apmērs bija 18 410 eiro,  saka Autotransporta direkcijas (ATD) pagaidu valdes priekšsēdētājs Artūrs Caune.

Tostarp 532 pārkāpumi par neizpildītajiem reisiem konstatēti apvienībai, kuras sastāvā ir AS "Liepājas autobusu parks", AS "Nordeka", SIA "Latvijas Sabiedriskais autobuss". Apvienībai piespriests sods 2270 eiro apmērā, kas būs jāsedz starp apvienības dalībniekiem.

Papildu "Liepājas autobusu parkam" individuāli par 409 neizpildīto reisu pārkāpumiem piespriests sods 2190 eiro apmērā. Trešajā vietā ierindojas AS "Cata", kuram par 109 pārkāpumiem piespriests sods 780 eiro apmērā.

Savukārt SIA "Norma-A", kas pasažieru pārvadājumus nodrošina ar zīmolu "Ecolines", par 67 pārkāpumiem saistībā ar reisu neizpildi piespriests sods 560 eiro apmērā, bet SIA "VTU Valmiera" par 16 pārkāpumiem piespriests sods 140 eiro apmērā.

Caune norādīja, ka visbiežāk reisu neizpildes ietekmē autobusu vadītāju trūkums visā sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas nozarē, kā arī tas, ka salīdzinoši liels īpatsvars autobusu vadītāju ir pirms pensijas vecumā.

Tāpat neizpildīto reisu skaitu būtiski ietekmē neatbilstošs grants autoceļu braucamās daļas stāvoklis rudens un ziemas periodā, kā arī autobusu tehniskie bojājumi.

Vienlaikus Caune atzīmēja, ka kopumā pērn reģionālajos autobusu maršrutos kopumā nav izpildīti 1785 reisi, kas ir 0,1% no kopējā plānotā reisu skaita 2023.gadā.

ATD ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā.