Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldību savienība rosina veikt tirgus analīzi industriālu teritoriju attīstībai

© Dmitrijs Suļžics/MN

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) pēc šodien notikušās valdes sēdes Ķekavā kopā ar ekonomikas ministru Viktoru Valaini (ZZS) rosina veikt tirgus analīzi industriālu teritoriju attīstībai, aģentūru LETA informēja LPS pārstāve Liene Užule.

Tas palīdzētu samazināt risku saistībā ar valsts atbalsta regulējuma uzstādījumiem.

Kopumā šodien LPS valde vienojās par nepieciešamajiem uzdevumiem un rīcību uzņēmējdarbības attīstībai pašvaldībās.

LPS valde aicina Ekonomikas ministriju (EM) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) izstrādāt unificētu pašvaldību profila standartu, kas būs pamats vienotai un starptautiskiem standartiem atbilstošai informācijai, kuru izmantos LIAA pārstāvniecības ārvalstīs.

Esot nepieciešams izstrādāt arī jaunu regulējumu, kas paredzētu garāku nomas un apbūves tiesību līgumu termiņu piešķiršanu liela apjoma uzņēmēju investīcijām.

Jaunās normas mērķis būtu veicināt ilgtermiņa investīcijas Latvijas ekonomikā, nodrošinot garāku nomas un apbūves tiesību līgumu termiņu investīciju projektiem, kuru kopējās tiešās investīcijas pārsniedz miljonu eiro.

Līgumu termiņu pagarināšana investīciju projektiem dotu iespēju piešķirt nomas vai apbūves tiesību līgumu termiņu līdz 70 gadiem. Garāku līgumu termiņu piešķiršanu izskatītu un apstiprinātu attiecīgā pašvaldība, kas ir zemes vai īpašuma īpašnieks, saskaņā ar kritērijiem, kas izstrādāti, lai nodrošinātu projektu atbilstību valsts un reģionālajiem attīstības mērķiem.

Uzņēmēja pieteikumu būtu jāizskata atbilstoši objektīviem un pārredzamiem kritērijiem, nodrošinot vienlīdzīgu attieksmi pret visiem investoriem.

Paralēli tam LPS valde vienojās aicināt EM kopīgi uzsākt sarunas ar Finanšu ministriju par Valsts kases likmju samazināšanu Eiropas Savienības fondu projektiem, kur likmju samazināšanas. Tā mērķis būtu nodrošināt, ka Valsts kases piemērotās aizdošanas likmes ES fondu projektiem ir zemākas par tirgū pieejamajām komercbanku likmēm, tādējādi veicinot līdzekļu pieejamību un atbalstot efektīvu projektu īstenošanu.

Vienlaikus esot jāsāk sarunas par finanšu tirgus atvēršanu ar mērķi atrast pašvaldībām izdevīgākos finanšu resursus.