Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Mēneša laikā divkārt pieaugusi gada inflācija Latvijā

© Dāvis Ūlands / F64

Patēriņa cenas šogad martā salīdzinājumā ar februāri Latvijā pieauga par 1,2%, bet gada laikā - šogad martā salīdzinājumā ar 2023.gada martu - palielinājās par 0,9%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, martā pieaudzis par 4,5%.

2024.gada martā, salīdzinot ar februāri, būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija apģērbam un apaviem (+0,4 procentpunkti), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,2 procentpunkti), kā arī pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,2 procentpunkti).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,7%.

Galvenokārt noslēdzoties akcijām, būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kāpumu šajā preču grupā mēneša laikā bija pienam (+8%), sieram un biezpienam (+4,1%), piena produktiem (+4,1%), kā arī jogurtam (+2,5%). Dārgāki bija arī svaigi dārzeņi (+3,1%). Akciju noslēgumu rezultātā cenas pieauga kafijai (+2,6%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+0,9%) un augu eļļai (+4,6%).

Savukārt akciju ietekmē lētāki bija konditorejas izstrādājumi (-1,6%), maize (-0,9%), galvenokārt baltmaize, svaigi augļi (-1,5%), cūkgaļa (-1,5%), šokolāde (-2,7%), mājputnu gaļa (-1,2%), kā arī olas (-2,3%). Mēneša laikā lētākas bija arī svaigas vai atdzesētas zivis (-4,5%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 1,8%, ko galvenokārt ietekmēja akcīzes nodokļa pieaugums no 1.marta. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 2,7%, ko lielākoties ietekmēja cenu kāpums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un alum.

Apģērbu un apavu grupā cenas mēneša laikā pieauga par 6,9%, ko galvenokārt ietekmēja jaunās pavasara sezonas preču nonākšana tirdzniecībā. Apģērbiem cenas palielinājās vidēji par 6,1%, bet apaviem - par 9,2%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 0,4%. Būtiskākais cenu kritums grupā mēneša laikā bija elektroenerģijai (-2%). Lētāka bija arī siltumenerģija (-0,5%), cietais kurināmais (-1,4%). Savukārt cenas pieauga mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem (+0,8%).

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi mēneša laikā kļuva dārgāki par 1,5%, ko galvenokārt noteica cenu pieaugums pasažieru aviopārvadājumiem. Degvielai cenas kāpa par 1,1%, tostarp benzīnam - par 2%, dīzeļdegvielai - par 0,6% un auto gāzei - par 0,6%. Dārgāka bija arī personisko transportlīdzekļu apkope un remonts.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas mēneša laikā kāpa par 1,8%. Mēneša laikā sadārdzinājās kompleksie atpūtas pakalpojumi, ziedi, kā arī žurnāli.