Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Kāpēc tieši Latvijā no Baltijas valstīm ir tik daudz nepilngadīgu grūtnieču? Skaidro ārste

© Flickr

"Jaunieši ir seksuāli aktīvi agrā jaunībā. Bet nav izglītošanas," TV24 raidījumā "Nedēļa. Post Scriptum." stāsta Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsliniece.

Aizsliniece pastāsta, ka runājot ar nevalstiskajam organizācijām, secināts, ka īpaši svarīga ir jauniešu veselība, un ir jāpanāk to, lai viņu personīgā dzīve, arī seksuālās attiecības, būtu drošas.
Atbildot uz jautājumu - kāpēc tieši Latvijā no Baltijas valstīm ir tik daudz nepilngadīgu grūtnieču, ārste saka: "Tas tādēļ, ka nav izglītošanas, nav veselības izglītība. Meitenes nezin, kas ar ko var beigties, par to būtu jārunā skolās. Iespējams, būtu labi, ja jaunieši stāstītu jauniešiem par izsargāšanos".
"Kopā ar Latvijas Jauno ārstu asociāciju, Latvijas pacientu organizācijām, Papardes ziedu, vecmātēm, ārstu palīgiem un centru "Marta" vērsāmies ministrijās un Saeima ar lūgumu pārdomāt iespēju nākošajā gadā finansēt iespēju kompensēt kontracepcijas līdzekļus sievietēm vecumā līdz 25 gadiem, " skaidro Aizsilniece, vēl piebilstot, ka šobrīd sistēma ir tāda, ka kontracepcija tiek nodrošināta nepilngadīgajām jaunietēm, kuras jau ir dzemdējušas, bet tām, kuras veikušas abortu, tādas iespējas nav.
Ārste skaidro, ka būtu labi, ja ginekologs vai ģimenes ārsts varētu izrakstīt kontracepcijas līdzekļus, lai novērstu pāragru grūtniecību, jo sanāk, ka jauniete tiek pakļauta sociālajam riskam, bet, ja kontracepcija tiek nodrošināta, jauniete var plānot savu dzīvi.