Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Latvija plāno atvēlēt 2,4 miljonus Ukrainas infrastruktūras rekonstrukcijai

© Pixabay

Latvija ar 2,4 miljoniem eiro plāno iesaistīties desmit sociālās infrastruktūras objektu rekonstrukcijā Čerņihivas apgabalā, izriet no Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotā informatīvā ziņojuma, ko otrdien konceptuāli atbalstīja valdībā.

Čerņihivas apgabala administrācijas pārstāvji ĀM ir snieguši informāciju par potenciālajiem rekonstrukcijas objektiem 2024.gadā un tie ir Čerņihivas apgabala asinsdonoru centrs, Čerņihivas apgabala bērnu slimnīcas jaundzimušo operāciju bloks, Novobikovskas vidusskola, Pediatrijas centrs, Čerņihivas politehniskās universitātes ēka nr.2 un Čerņihivas politehniskās universitātes korpuss nr.4, Reģionālā bērnu poliklīnika, Ripkovas centrālā slimnīca, Rusovu bibliotēka un Reģionālais tiesībsarga birojs.

ĀM atzīmē, ka rekonstrukcijai pieejamo objektu saraksts ir indikatīvs un tas var mainīties, ņemot vērā aktuālo situāciju. Februārī tika saņemta Čerņihivas apgabala administrācijas vēstule ar aicinājumu Latvijai sniegt atbalstu 2022. un 2023.gadā Latvijas rekonstrukcijas projekta ietvaros uzcelto mājokļu Jahidnē iekšdarbu veikšanai un mēbeļu iegādei.

Latvija iecerējusi ar 400 000 eiro atbalstīt psiholoģiskā atbalsta projekta turpināšanu Čerņihivas apgabalā, ko veiks biedrība "Centrs "Marta"". Vēl 100 000 eiro plānots novirzīt Čerņihivas apgabala rekonstrukcijas plānošanai un Čerņihivas apgabala ekspertu kapacitātes celšana, tai skaita Eiropas Savienības (ES) jautājumos.

Latvijas un Ukrainas sadarbību digitalizācijas jomā iecerēts atbalstīt ar 100 000 eiro. Pērn tika parakstīts Latvijas un Ukrainas digitālais memorands, kas paredz Latvijas atbalstu platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras atjaunošanai un modernizācijai, kas veicinātu Ukrainas integrāciju ES elektronisko sakaru jomā, sniegt konsultācijas un dalīties pieredzē par labāko ES un pasaules praksi

Lai turpinātu veicināt Latvijas uzņēmēju iesaisti rekonstrukcijas projektu īstenošanā Čerņihivas apgabalā, iezīmēti 2 miljoni eiro. Vēl 337 753 eiro plānots tērēt, lai uz noteiktu laiku izveidotu papildu amata vietas Ukrainas rekonstrukcijas nodrošināšanai.

Tāpat valdība otrdien lēma pārdalīt finansējumu 7,6 miljonu eiro apmērā, lai atbalstītu Ukrainas, jo īpaši Čerņihivas apgabala, rekonstrukciju, un veiktu nacionālo iemaksu 4,3 miljonu eiro apmērā Eiropas Miera mehānismā (EPF) Ukrainas bruņoto spēku atbalstam.