Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Latvijā

Svarīga informācija saules paneļu īpašniekiem!

© Dmitrijs Suļžics/MN

Neto uzskaites sistēma un neto norēķinu sistēma – skan sarežģīti, bet visi tie, kuriem uzstādīti elektroenerģiju ražojošie saules paneļi, zina atšķirību. Un atšķirību arī finansiālajā ieguvumā. Priekšā ir būtiskas izmaiņas - vēl tikai līdz 30. aprīlim iespējams pieteikties neto uzskaites sistēmā jeb sistēmā, kur saražotās elektrības bilance tiek uzskaitīta kilovatos. Visiem tiem, kuri attapsies vēlāk, atliks vien neto norēķinu sistēma jeb nāksies elektrību pārdot, lai vēlāk to atkal iegādātos. Kas sagaidāms turpmāk un vai saules paneļu likšanas bums pēc 30.aprīļa varētu pierimt, skaidro “360TV ZIŅneši”.

Līdz šim populārākā sistēma kādā tika uzskaitīta elektroenerģija, kuru saražojuši mājsaimniecībās uzstādītie saules paneļi, bija neto uzskaites sistēma jeb vienkāršojot - ja saules paneļa saražotos kilovatus uzreiz neiztērēji, tos bija iespējams virtuāli uzglabāt un izmantot brīdī, kad paneļi neražo. Šādu saules sistēmu jauda bija ierobežota līdz 11,1 kilovatiem un to varēja izmantot tikai privātpersonas. Taču, visiem tiem, kuri pieslēgs savus saules paneļus no šī gada pirmā maija, šī sistēma vairs nebūs pieejama. Un nu virtuālajā maciņā būs nevis kilovati, bet eiro, kas iegūti par saražoto enerģiju.

Klimata un enerģētikas ministrijā uzskata, ka neto norēķinu sistēma noteikti nav mazāk izdevīga. Jau tagad esot arī tādi saules paneļu īpašnieki, kuri brīvprātīgi izvēlējušies saražoto pārdot par naudu un tad, izmantojot enerģijas cenu svārstības, pielāgo savu patēriņu brīžiem, kad elektrība ir lēta - šādā veidā drīzāk iegūstot, nekā zaudējot.

Neto norēķinu sistēmā saules sistēmas jauda esot ievērojami palielināta - iepriekš tik pierasto 11,1 kilovatu vietā nu varat ražot līdz pat vienam megavatam. Šajā sistēma var iesaistīties arī juridiskas personas, turklāt neto norēķini ļauj saražoto izmantot vairākos objektos - ražo vienā, bet lieto visos savos īpašumos. Nākotnē sagaidāms, ka tirgotāji radīs jaunus produktus, kas ļaus naudu, kas nopelnīta ražojot, iztērēt citām precēm un pakalpojumiem.