Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Pateicoties vēja izstrādes kāpumam Ziemeļvalstīs, Latvijā samazinājusies elektrības cena

© Gints Ivuškāns / F64

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 15% un bija 64,32 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos gan pieauga, gan samazinājās. Nedēļas elektroenerģijas cena Baltijas valstīs vienoti saruka par 15% un bija 64,32 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmas cena pagājušajā nedēļā saruka par 15% un bija 54,23 eiro par MWh. Elektroenerģijas vidējā cena Polijā pagājušajā nedēļā bija 75,42 eiro par MWh, Vācijā - 66,53 eiro par MWh, bet Austrijā elektroenerģijas cena vidēji bija 67,46 eiro par MWh.

Pagājušajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cenas lejupslīdi noteica vēja izstrādes kāpums Ziemeļvalstīs par 63%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Laika apstākļi Ziemeļvalstīs bija siltāki par normu, kas veicināja elektroenerģijas patēriņa samazinājumu par 3% salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš.

Baltijā elektroenerģijas cena sekoja līdzi lejupvērstām cenu izmaiņām kaimiņvalstīs. Turklāt Baltijas vēja stacijās saražotās elektroenerģijas daudzums kāpa par 62%, bet saules un hidroelektrostaciju izstrāde samazinājās par 28% salīdzinājumā ar iepriekšējās nedēļas datiem. Tikmēr enerģijas plūsmas uz Baltiju samazinājās par 2%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.