Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Atklāj bijušā Brazīlijas valsts prezidenta izstrādātu apvērsuma deklarāciju

© Unsplash

Bijusī Brazīlijas armijas vadība saista bijušo valsts prezidentu Žairu Bolsonaru ar neveiksmīgu apvērsuma mēģinājumu, viņam mēģinot palikt pie varas pēc zaudējuma 2022.gada vēlēšanās, liecina piektdien publiskoti policijas paziņojumi.

Policija veica operāciju "Tempus Veritatis" ("Patiesības laiks" latīņu valodā), veicot desmitiem kratīšanas un konfiskācijas reidu un aizturot vairākus Bolsonaru sabiedrotos, kuri gribēja apturēt kreisā politiķa Luisa Inasiu Lulas da Silvas pārvēlēšanu.

Sīkākas detaļas piektdien tika publicētas pēc Augstākās tiesas tiesneša Alešandri dži Moraisa rīkojuma.

Izmeklētāji apgalvo, ka Bolsonaru vairākus mēnešus veicis antidemokrātiskus manevrus, tai skaitā plānu diskreditēt Brazīlijas elektroniskās balsošanas sistēmu ar "dezinformācijas" kampaņu pirms vēlēšanām, lai sava zaudējuma gadījumā "leģitimizētu militāru intervenci".

Izmeklētāji konstatēja, ka Bolsonaru bija izstrādājis apvērsuma deklarāciju, ar kuru iepazīstinājis augstākās militārpersonas sanāksmē 2022.gada 7.decembrī - trīs nedēļas pirms Lulas inaugurācijas.

Toreizējais armijas vadītājs Marku Antoniu Freire Gomešs paziņojumā policijai atzina, ka piedalījies sanāksmē prezidenta rezidencē Braziljā, kur kāds padomnieks izklāstījis juridisko pamatu plānotajam apvērsumam.

Gomešs pastāstīja policijai, ka bija licis saprast, ka armija nepiedalīsies demokrātiskā procesa mainīšanā.

Bijušais gaisa spēku vadītājs Karlušs Almeida Baptista Žuniors pastāstīja izmeklētājiem, ka Bolsonaru izdarījis spiedienu uz viņu, meklējot "mehānismus" Lulas inaugurācijas novēršanai.

Baptista apgalvoja, ka apvērsums būtu noticis, ja Gomešs nebūtu stingri iebildis pret to.

Bolsonaru bija starp tiem, kuriem bija jāsniedz liecības, bet viņš atteicās atbildēt uz jautājumiem pratināšanā, kas februārī notika federālās policijas štābā. Viņš ir noliedzis viņam izteiktās apsūdzības.